04. jun – Tokom pandemije opao broj slučajeva gripa

0
37

Efikasnost mjera blokada protiv kovid- 19 i dalje je otvoreno pitanje, ali zatvaranje škola i preduzeća, ograničavanje putovanja i zabrana okupljanja možda su iskorijenili nekoliko vrsta gripa, navodi se u novom izvještaju. Slučajevi gripa naglo su opali tokom pandemije, a stručnjaci vjeruju da se to dogodilo zbog obaveznog nošenja maske, mjera socijalne distance i drugih restrikcija radi suzbijanja širenja virusa korona.

Prema članku koji je objavio STAT, medij specijalizovan za vijesti iz oblasti zdravstva, odsustvo gripa postalo je toliko izraženo tokom protekle godine da su dva soja virusa naizgled nestala. Podtip virusa H3N2, kao i varijanta virusa gripa B, nijesu primijećeni više od 12 meseci. Moguće je da su ta dva soja „možda nestala – izumrla“, izvijestio je STAT.

Prof. Trevor Bedford, biolog iz Centra za istraživanje bolesti raka Fred Hačinson u Sijetlu, rekao je da postoji „pristojna šansa“ da H3N2 nestane, ali je priznao da je „svijet veliko mjesto“.

Što se tiče soja gripa B, stručnjaci su bezuspješno pretraživali baze podataka tražeći nove izvještaje o virusu.

– Samo zato što niko to nije vidio, ne znači da je potpuno nestalo, zar ne? Ali moglo bi se dogoditi tako nešto – rekao je dr Florijan Kramer, stručnjak za grip sa Medicinskog fakulteta Mount Sinaj na Menhetnu, prenosi Raša tudej.