03. jun – Pedijatri najviše prijavljivali neželjena dejstva ljekova

0
108

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) lani je primila 162 prijave neželjenih dejstava ljekova, što je porast u odnosu na prethodnu godinu za skoro 15 odsto. Najčešće prijavljivana neželjena dejstva su crvenilo na mjestu primjene pojedinih vakcina, pa bol i otok, zatim osip, groznica, izostanak terapijskog efekta i svrab.

U godišnjem izvještaju Calims-a piše da su zdravstveni radnici najčešće prijavljivali neželjena dejstva u 2019. pa je broj takvih, spontanih prijava 157.

– U 2019. godini zabilježen je blagi rast u broju prijava neželjenih dejstava ljekova koje su zdravstveni radnici direktno ili putem predstavnika proizvođača ljekova, proslijedili na adresu CALIMS. Analiza broja prijava neželjenih dejstava ljekova u 2019. godini ukazuje na još uvijek veoma mali broj prijava koje su dostavljene CALIMS od odgovornih osoba za farmakovigilancu nosilaca dozvole za lijek, koji su u zakonskoj obavezi da imaju sistem farmakovigilance i da ga u kontinuitetu unapređuju – piše u izvještaju.

Najveći broj prijava neželjenih dejstava u 2019. godini su dostavili pedijatri. Riječ je, piše u izvještaju, o zdravstvenim radnicima koji od osnivanja CALIMS predstavljaju značajnu kategoriju zdravstvenih radnika, prijavitelja neželjenih dejstava ljekova, posebno neželjenih događaja nakon imunizacije,odnosno primjene vakcina.

– Ljekari iz Domova zdravlja predstavljaju značajnu grupu prijavitelja neželjenih dejstava ljekova (izabrani doktori za odrasle, djecu) koji prijavljuju neželjena dejstva uglavnom putem Integralnog informacionog sistema zdravstva. Pedijatri su uputili najviše prijava (36), zatim ljekari porodične mediicne (20), onkolozi 16, neurolozi 11.

Najviše prijava lani je stiglo iz KC, 51, zatim iz domova zdravlja Bijelo Polje i Herceg Novi – po 17, iz specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik 12…

Većina prijava u 2019. godine odnosila se na ljekove, 79 odsto, a ostatak na neželjena dejstva nakon primjene vakcine, koja nisu ozbiljna i očekivana su. U izvještaju CALIMS-a piše da je 39 odsto prijava ispunilo najmanje jedan od kriterijuma ozbiljnosti, dok se u 57 odsto slučajeva radilo o neželjenim dejstvima koja nisu ozbiljnog karaktera.

– Analizom strukture prijava prema polu pacijenta, utvrđeno je da se i u 2019. godini veći broj prijava neželjenih dejstava odnosio na osobe ženskog pola, što je slučaj i u evropskoj i svjetskoj bazi neželjenih reakcija na ljekove – navodi se u dokumentu.

Najviše prijava, prema starosnoj strukturi, odnosilo se na neželjena dejstva kod pacijenata koji imaju između 45 i 64 godine. Preko 30.000 doza za obaveznu vakcinaciju protiv gripa.