03. oktobar – Gotovo dva miliona Izraelaca ostaje bez zelenih propusnica

0
123

Gotovo dva miliona Izraelca će ostati bez zelenih propusnica jer nije primilo treću, buster dozu vakcine protiv COVID-a 19. Zelena propusnica će važiti šest mjeseci od posljednje doze vakcine, a to je promjena koja će uticati na između 1,7 i 1,9 miliona Izraelaca (EPA)

U Izraelu su u stupila na snagu nova pravila za izdavanje takozvanih zelenih propusnica, pa će gotovo dva miliona Izraelca ostati bez njih jer nije primilo treću, buster dozu vakcine protiv COVID-a 19, prenosi Beta.

U isto vrijeme policija će pojačati kontrolu dokaza o vakcinisanju na mjestima okupljanja i u gradovima sa visokom stopom infekcije.

Sve postojeće zelene propusnice više ne važe i Izraelci moraju da nabave nove preko web stranice Ministarstva zdravlja ili aplikacije koje su postale dostupne posle ponoći. Na osnovu novih, prilično kompliciranih pravila oni koji su se oporavili od COVID-a 19 moraju da prime jednu dozu vakcine da bi dobili propusnicu. Ta propusnica počinje da važi sedmicu dana od primanja posljednje doze koja se traži i to u narednih pola godine.

To znači da je mogu dobiti oni koji su se oporavili COVID-a i oni koji su vakcinisani poslije oporavka prije manje od šest mjeseci.