04. oktobar – Zbog otkrića receptora za temperaturu i dodir Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

0
98

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za za fiziologiju ili medicinu su Amerikanci Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan zbog otkrića receptora za temperaturu i dodir, saopštio je Nobelov komitet Švedske kraljevske akademije nauka danas u Stokholmu.

Dobitnike je proglasio generalni sekretar Nobelovog komiteta Tomas Perlman.

Radovi ovih naučnika doprinose utvrđvanju kako smanjiti hronični i akutni bol povezan sa nizom bolesti, trauma i njihovog liječenja. Džulijus i Pataputijan istraživali su o tome kako se pokreću nervni impulsi tako da se pritisak i temperatura mogu percipirati. Pitanje kako osjećamo svijet somatskim osjećanjem fascinira čovječanstvo milenijumima. U 20. vijeku postalo je jasno da dodir i temperatura aktiviraju različite vrste živaca u koži. Međutim, identitet molekularnih pretvarača odgovornih za otkrivanje i pretvaranje toplote, hladnoće i dodira u nervne impulse u senzornom nervnom sistemu ostao je misterija sve do otkrića koja su nagrađena ovogodišnjom Nobelovom nagradom.

Dejvid Džulijus rođen je u Njujorku 1955. godine. Svoja istraživanja izvodio je na unverzitetu u San Francisku, gdje je i dalje aktivan. Osvojio je nagradu Shaw za nauku o životu i medicini 2010. godine, kao i Brejktru nagradu za nauku o životu 2020.

Ardemm Pataputjan rođen je 1967. godine u Bejrutu. Kao mladić preselio se u Los Anđeles, a istraživanje za svoj nagrađeni rad izvodio je u Skrips Risrč-u u Kaliforniji. Bio je stipendista Američkog udruženja za razvoj nauke od 2016. godine, član Nacionalne akademije nauka od 2017. i Američke akademije umjetnosti i nauke od 2020. Godine 2017. osvojio je nagradu V. Alden Spenser-a, 2019. nagradu Rosenstiel, 2020. nagradu Кavli za neuronaukui nagradu Fondacije BBVA Granice znanja u biologiji/biomedicini.