03. oktobar – Izgorjelo je 5.253 tona hemijskih proizvoda – Francuska

0
234

Francuske vlasti saopštile su da je u požaru u hemijskoj fabrici u Rouenu, na sjeverozapadu Francuske, izgorjelo 5.253 tona hemijskih proizvoda dok ih stanovnici optužuju da skrivaju istinu o posljedicama te nesreće.

– Stepen opasnosti zavisi o prisutnoj količini, o izmjeni molekula u sagorijevanju i o načinu izloženosti (dodir preko kože, udisanje, konzumacija) – navodi se u dokumentima koje je objavila policijska uprava Seine-Maritime na svojoj mrežnoj stranici uz popis proizvoda koji su se zapalili. Tvrde u tim dokumentima da svi proizvodi nisu opasni.

Premijer Edouard Philippe je u Narodnoj skupštini obećao da će objaviti popis tih proizvoda. Lokalne vlasti u Rouenu, gradu s više od 100.000 stanovnika na sjeverozapadu Normanije, rekli su da nije gorio azbest.

U međuvremenu u Rouenu je oko 2000 ljudi je protestvovalo tokom večeri protiv hemijske kompanije Lubrizol i ponašanja državnih vlasti koje sumnjiče za skrivanje istine o posljedicama požara.

Uprkos umirujućim izjavama vlade zabrinuti stanovnici se i dalje žale na mučninu i povraćanje. Smrad koji se širi je neugodan, ali nije štetan – potvrdio je Philippe.

Stanovništvu je rečeno da ne jedu proizvode iz svojih vrtova, a poljoprivrednici ne mogu prodavati mlijeko, povrće i druge proizvode iz te regije, prenosi agencija Reuters.