05. oktobar – Malo znamo o matičnim ćelijama – Francuska

0
243

Poznati francuski hirurg Filip Menaše, čovjek koji je liječio Mihaela Šumahera u bolnici “Žorž Pompidu”, prvi put se javno oglasio u vezi sa medijskim napisima o svom radu. Naime, nekoliko evropskih medija objavilo je prije nekoliko nedjelja da je dr Menaše na Šumaheru isprobao eksperimentalnu terapiju.

– Nisam čarobnjak i ne činim čuda. Moj tim i ja ne eksperimentišemo, taj termin za nas ne postoji i ne odgovara onome što medicina zapravo jeste. Dogodila se eksplozija pažnje nakon medijskih napisa, ali situacija se normalizovala. Puno smo napredovali u poslednjih 20 godina, ali i dalje znamo malo o matičnim ćelijama – rekao je dr Menaše, čije riječi prenosi Marca.

Prošlo je više od pet godina otkako je Mihael Šumaher stradao na odmoru sa sinom Mikom na skijanju u francuskim Alpama. Otišao je na neoznačeni dio staze, nezgodno je pao i udario glavom u kamen. Legendarni vozač Formule 1 još se oporavlja, a informacije o njegovom stanju svode se na medijska nagađanja.

– Ne postoji eksperimentalna terapija matičnim ćelijama koja bi imala pozitivan učinak na pacijente u stanju minimalne svijesnosti poput Mihaela Šumahera – izjavila je dr Leonardi, direktorka istraživačkog centra Neurološkog instituta “Beste” u Milanu i članica Italijanskog društva neurologa.

– Informacija koja je dospjela u javnost o bivšem vozaču samo daje lažnu nadu i zavarava porodicu pacijenta – objasnila je dr Leonardi.