06. oktobar – Klinički centar lider u digitalizaciji zdravstvenog sistema

0
85

Klinički centar Crne Gore je predstavio projekat Teleradiologije. Radi se uspješnoj realizaciji druge faze projekta Telemedicine koji je implementiran zahvaljujući donaciji kompanije MTEL.

– Ovo je još jedan veliki iskorak u crnogorskoj medicini. Danas je počeo projekat digitalizacije radiološke službe ne samo u Kliničkom centru Crne Gore nego i u bolnicama koje su posredstvom telemedicine povezane sa nama. To su opšte bolnice u Beranama, Pljevljima i Baru i ovo predstavlja novi korak u crnogorskoj medicini. Zadovoljstvo je što smo mi u KCCG preteče i prvi koji su insistirali na digitalizaciji zdrvstvenog sistema i ovo je nešto što je već prisutno u najrazvijenijim zemljama svijeta – kazao je dr Jevto Eraković, direktor Klničkog centra Crne Gore ističući da zahvaljujući ovoj tehnologiji KCCG je na mapi evropskih centara u kojima se primjenjuju ove tehnologije.

On je pojasnio da će od sada radilolozi KCCG, bez obzira gdje se nalaze, moći da očitaju i interpretiraju sve radiološke snimke ne samo za pacijente koji se snimaju u KCCG, već i one koji se snimaju u pomenutim opštim bolnicama u Crnoj Gori.

– Nadamo se da je ovo samo početak digitalizacije zdravstvenog sistema. Sama COVID-19 pandemija pokazala je koliko je značajna digitalizacija zdrvstvenog sistema. Drago nam je što smo mi u KCCG to prepoznali prije pojave COVID-a i zajedno sa našim strateškim partnerima omogućili crnogorskim građanima i zaposlenima u zdravstvenom sistemu da dobiju sistem koji, kao što sam već rekao, danas je prepoznat u najprestižnim i najrazvijenim evropskim i svjetskim centrima – istakao je dr Eraković i zahvalio se kompaniji MTEL.

O značaju Telemedicine i konkretno Teleradiologije ispred kompanije MTEL govorila je Aleksandra Radojević, direktorica Sektora za strategiju i rizike.

– Danas smo ovdje u Kliničkom centru lijepim povodom, a to je završetak druge faze projekta Telemedicine – Teleradiologija. Ukupna vrijednost projekta završetkom druge faze prešla je million i trista hiljada eura. Danas je Teleradiologija ljekarima u Klinickom centru i opštim bolnicama dostupna, a što je najvažnije koristiće građanima Crne Gore u efikasnijem i uspješnijem liječenju – naglasila je Radojević.

Radiolog dr Žanka Cerović, načelnica Odjeljenja za CT i NMR KCCG je istakla da novom informacionom tehnologijom KCCG ojačava upravo svoju ozbiljnost u svakom pogledu jer Klinički centar je edukativna baza Medicinskog fakulteta Crne Gore.

– Dakle, ovdje se obučavaju mladi doktori i ovo je baza za obuku specijalista radiologa. Oni će samim ovim informacionim novim tehnologijama imati apsolutno jedan adekvatan bolji trening nego do sada. Isto tako ova baza će poslužiti da pišemo naučne radove, da budemo prodorniji nego što smo bili do sada s obzirom da mi ovdje radimo vrlo kvalitetno i na apsolutno evropskom nivou.