04. oktobar – Melburn postavio rekord karantina zbog pandemije covida-19 – Australija

0
147

Australijski grad Melburn postavio je rekord najdužeg kumulativnog trajanja vremena koje je grad proveo u karantinu zbog pandemije koronavirusa. Melbourn, glavni grad savezne australijske države Viktorije, na istočnoj obali, je nakupio ukupno 245 dana koje je proživio uz nalog da se ostane kod kuće, objavio je kanal ABC.

Melburn je tako nadmašio raniji rekord koji je držao Buenos Aires. Argentinska prestolnica izdržala je 234 dana karantina, od 20. marta do 11. novembra 2020. te kratki 10-dnevni lockdown od 21. maja do 31. maja ove godine, naveo je ABC.

Melburn je trenutno u svom šestom potpunom zatvaranju otkako je počela pandemija koronavirusa i lockdown bi trebao da traje najmanje još tri nedelje.

U Melburneu su ljudi na ivici nerava. U septembru su protestvovali nekoliko dana i bili na ulicama protestvujući protiv obavezne vakcinacije u sektoru gradnje.

Procjenjuje se da će ta savezna država u oktobru postići imunizaciju starijih od 16 godina od 70 posto, čime bi se došlo do kraja lockdowna po utvrđenim pravilima. No državni premijer Daniel Andrews rekao je da ne isključuje potrebu da se utvrđene mjere produže bude li potrebno.

Australija, s 25 miliona stanovnika, dugo se borila strategijom potpunog iskorjenjivanja virusa, ali nakon što nije uspjela da obuzda nekoliko izbijanja infekcije delta varijantom okrenula se vakcinaciji kao načinu da se iziđe iz zatvaranja.

Australija ima 105.000 slučajeva infekcije i više od 1.200 umrlih povezano s covidom od izbijanja kovid infekcije, prenosi Hina.