05. jun – Dogovor G7 o istraživanju vakcina i liječenja

0
32

Ministri zdravlja zemalja G7 najrazvijenijih zemalja svijeta složili su se da poboljšaju razmjenu rezultata kliničkih ispitivanja vakcina i liječenja kako bi se ubrzao njihov razvoj u slučaju pandemija.

Prije samita šefova država i vlada oni su se obavezali da će donijeti „novi međunarodni sporazum koji će olakšati i ubrzati razmjenu rezultata ispitivanja vakcina i tretmana u borbi protiv Covid-19 i spriječiti buduće opasnosti po zdravlje“ , navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva zdravlja objavljenom poslije sastanka u Oksfordu.

Ta Povelja o kliničkim ispitivanjima vakcina ojačaće saradnju u velikim međunarodnim ispitivanjima i „izbjeći nepotrebno dupliranje“.

– Povelja definiše naše zajedničke principe za ubrzanje tempa kojom klinička ispitivanja generišu čvrste dokaze i njihovi rezultati mogu biti primjenjeni u ovoj i budućim pandemijama – navode ministri zdravlja G7 u zajedničkoj izjavi.

Prethodno su se lideri farmaceutske industrije obavezali da će „smanjiti na 100 dana vrijeme za razvoj i primjenu nove dijagnostike, liječenja i vakcina“, saopštilo je britansko Ministarstvo zdravlja.

Ministri zemalja G7 takođe ističu saradnju na poboljšanju nadzora nad korona virusom širom svijeta i otkrivanju drugih opasnosti po zdravlje.

Oni su potvrdili centralnu ulogu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kojoj su se Sjedinjene Države vratile u januaru dolaskom Džozefa Bajdena u Bijelu kuću, jer ih je njegov prethodnik Donald Tramp povukao iz te organizacije.

Ministri zdravlja G7 obavezali su se da će doze vakcina protiv korona virusa dijeliti sa zemljama u razvoju putem međunarodnog sistema Kovaks.

G7 takođe naglašava potrebu za razvojem međunarodnih standarda za testove na kovid-19 i za potvrde o vakcinaciji kako bi se omogućilo njihovo univerzalno prihvatanje.