05. novembar – Ekstazi na recept – SAD

0
269

Amerika razmatra legalizaciju Ekstazija – psihodelične droge za liječenje stresa. Počinje eksperiment na 300 pacijenata. Zagovornici ove ideje smatraju da psihodelične droge poput LSD mogu da budu antidot za destruktivne težnje čovječanstva.

Američka neprofitna organizacija koja se zalaže za legalizaciju psihodeličnih supstanci uspjela je da, poslije 32 godine približi drogu MDMA, poznatu kao ekstazi, legalizaciji u medicinske svrhe.
Agencija za hranu i ljekove označila je tu drogu kao potencijalni proboj u liječenju posttraumatskog poremećaja stresa i odobrila istraživanje na najviše 300 pacijenata već ovog mjeseca.
Ako se pokaže uspješnom, MDMA će postati prva ilegalna psihodelična supstanca (trenutno je u istoj restriktivnoj kategoriji kao heroin i kokain), koja bi bila odobrena kao lijek koji bi se izdavao na recept.
Ispitivanje će raditi grupa Multidisciplinarna asocijacija za psihodelična istraživanja koju je osnovao Rik Doblin. Njegov cilj je legalizacija svih psihodjeličnih supstanci za rekreativnu upotrebu.