06. novembar – Nove mjere za najugroženije opštine

0
77

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), usvojilo je dopunu naredbi protiv širenja koronavirusa, pa se u opštinama, u kojima stopa kumulativne incidencije pređe 800 na 100.000 stanovnika, zatvaraju teretane, fitnes centri i igraonice, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

– Institut za javno zdravlje je imajući u vidu pogoršanje epidemiološke situacije kao і trenutni nivo obolijevanja і hospitalizacija, predložio, a Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti prihvatilo izmjene і dopune odgovarajućih naredbi za sprečavanje širenja novog koronavirusa. U lokalnim samoupravama u kojima stopa kumulativne incidencije pređe 800 na 100.000 stanovnika uvode se dodatne mjere zatvaranja i zabrane aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama („balonoma“) za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima ovog tipa kao i u dječjim igraonicama. Mjera se ne odnosi na profesionalne sportiste koji se redovno podvrgavaju testiranjima – navodi se u saopštenju Vlade.

Naglo povećano širenja virusa u pojedinim opštinama, prema jasnim stavovima struke, moguće je zaustaviti samo restriktivnim mjerama. Takve mjere su, kao što smo vidjeli, dale rezultate u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Pljevljima.

Važećim mjerama se nalaže:

– Nošenje zaštitnih maski obavezno je na otvorenom i u zatvorenom prostoru na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima.

– Svako privredno društvo i preduzetnik koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, obavezno je da odredi jedno ili više lica odgovorna da kontrolišu da li građani/korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte nose zaštitne maske i u objektima poštuju mjeru minimalne međusobne fizičke udaljenosti.

NKT iskazuje puno razumijevanje za brojna reagovanja i inicijative zaposlenih i privrednika, koji su pretrpjeli mnoga odricanja i čija je egzistencija teško pogođena restriktivnim mjerama.

– Pandemija neće nestati sama od sebe – moramo je pobijediti, a to možemo samo uz puno zajedništvo i solidarnost cijelog društva – poručili sui z Vlade, a prenosi portal Analitika.