05. septembar – Vakcina Džonson i Džonson u Crnoj Gori stiže uskoro

0
125

Crnogorskim građanima uskoro će pored AstraZeneke, Sinofarm i Fajzera na raspolaganju biti i vakcina koju proizvodi kompanija Džonson i Džonson, koju je odobrila Evropska agencija za ljekove.  Proces registracije je u toku, a iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva (ClinMED) očekuju da će se okončati u narednih mjesec dana. Kada je u pitanju kompanija Moderna, iz crnogorskog Instituta za ljekove su kazali da u ovom trenutku nemaju informaciju da planiraju registraciju svoje vakcine u Crnoj Gori, pišu Vikend novine.

– Institutu za ljekove i medicinska sredstva podnijet je zahtjev za registraciju vakcine protiv COVID19 vakcine Janssen. Postupak registracije je u toku, a procedura i uslovi za registraciju vakcina definisani su Zakonom o ljekovima i Pravilnikom o bližim uslovima za izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet – kazali su iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva.

Uslovi se, kako pojašnjavaju, prevashodno odnose na dostavljanje odgovarajućih podataka o ispitivanju vakcine kojima se dokumentuje njen kvalitet. Riječ je o farmaceutsko hemijsko-biološkim ispitivanjima, bezbjednosti i efikasnosti pretkliničke i kliničke studije, kao i o odgovarajućim sertifikatima koji se odnose na ispunjenost uslova u proizvodnji, pišu Dnevne novine.