06. april – Kampanja za preventivne preglede – Hrvatska

0
296

U Kongresnoj dvorani u zagrebačkom Green Goldu, održana je svečanost zatvaranja komponente tehničke pomoći projekta Unaprjeđenje kvaliteta sprovođenja Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka. Projekt je finansiran u okviru prelaznog instrumenta za Republiku Hrvatsku i od važnosti je za zdravstveni sistem Hrvatske. Sproveden je od Ministarstva zdravlja kao korisnička institucija projekta i hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– S ovog skupa danas šaljemo informaciju da je karcinom izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi i zato ga je važno na vrijeme otkriti – rekao je ministar Kujundžić i dodao kako je veliki doprinos medija da obavještavaju o programima skrininga.

Svrha projekta je bila povećati odziv građana, jer kod malignih bolesti rano otkrivanje garantuje bolje rezultate liječenja. Ovim projektom ostvarena je bolja organizacija, sprovođenje i praćenje svih nacionalnih programa na regionalnom i nacionalnom nivou. Kampanja se putem televizijskih i radijskih spotova, medija i internetskih portala, obraćala ciljnim grupama i na taj način uticala na svijest ljudi o važnosti odziva na preventivne preglede.

Zloćudne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj i na ljestvici uzroka smrti nalaze se na visokom, drugom mjestu. Vlada Republike Hrvatske je 2006. godine usvojila nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, 2007. godine nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a 2010. godine nacionalni program ranog otkrivanja raka grlića maternice. Cilj ovih preventivnih programa je rano otkrivanje raka i dugoročno smanjivanje, obolijevanje i smrtnost stanovništva.