06. februar – Savremeni aparat omogućio nove neurohirurške tretmane

0
295

Primjena najsavremenijeg ultrazvučnog aparata za operativne tretmane u neurohirurgiji predstavlja važan iskorak za razvoj neurohirurgije u Crnoj Gori, smatra direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dr Jevto Eraković, ocjenjujući da će broj upućenih pacijenata van države biti smanjen. On je povodom prve operacije, koja je u KCCG realizovana uz pomoć savremenog aparata za neurohirurške operacije na mozgu i kičmenoj moždini, rekao da će primjenom te metode biti omogućeno pacijentima, koji su do sada morali da idu van Crne Gore za različite neurohirurške tretmane, da te tretmane obavljaju u KCCG sa istom efikasnošću i sjajnim rezultatima. Dr Eraković je saopštio da je Klinika za neurohirurgiju od početka godine dobila dva nova, mlada neurohirurga, a da se na tom odjeljenju trenutno nalazi pet specijalista neurohirurgije. -Sa takvim kadrovskim kapacitetima, u obavezi smo da našim doktorima obezbijedimo i sve tehničke inovacije i napretke koji su danas prisutni u savremenoj neurohirurgiji, jer smo sigurni da će oni to na pravi način implementirati, na zadovoljstvo KCCG i svih naših pacijenata – saopštio je dr Eraković. On je i najavio da će neurohirurgija u Crnoj Gori u narednom periodu biti unaprijeđena omogućavanjem intraoperativnim monitoringom operacija.

Direktor Klinike za neurohirurgiju, dr Novak Lakićević, pojasnio je da se radi o savremenom neurohirurškom aparatu koji se koristi za operacije tumora mozga i kičmene moždine, a kojim će, kako je rekao, biti olakšano precizno i uspješno uklanjanje tumora.
– Njegova funkcija je da ultrazvukom usitni tumorsko tkivo, istovremeno ga aspirira, čuvajući okolne velike krvne sudove, što nama značajno pomaže da što efikasnije uklonimo tumor od zdravog moždanog tkiva – objasnio je dr Lakićević.
On je kazao da će tim aparatom moći da obavljaju operacije određenih tumora mozga, zbog kojih su, kako je rekao, pacijenti upućivani van Crne Gore.
– U KCCG na neurohirurškoj klinici obavimo više od 300 operacija na godišnjem nivou, sedam hiljada pregleda, a ovaj aparat će direktno uticati na smanjenje broja upućenih pacijenata. Danas smo imali prvu operaciju i rezultati su zadovoljavajući – saopštio je dr Lakićević.