06. januar – Još uvijek je moguće uticati na tok pandemije – WHO

0
85

Na globalnom nivou zabilježen je najveći nedjeljni porast slučajeva zaraženih covidom-19, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Prema podacima WHO-a u nedelju dana registrovano je 9,5 miliona novih slučajeva zaraze covidom-19, što je porast od 71 posto u odnosu na nedelju ranije.

– Stvarni broj novozaraženih vjerovatno je još puno veći zbog manjeg testiranja u brojnim regijama te nepotpunih izvještaja iz nekih država – kazao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Broj slučajeva udvostručio se u Sjevernoj i Južnoj Americi, a u Evropi je rastao 65 posto. Brojke se odnose na razdoblje od 27. decembra do 2. januara kada je na svijetu 41 hiljada ljudi umrla s covidom.

Od početka pandemije registrovano je 5,4 miliona smrtnih slučajeva i 289 miliona slučajeva zaraze. Stručnjakinja WHO-a Maria von Kerkhove kazala je da pojedinci još mogu uticati na tok pandemije.

Apelovala je na ljude da održavaju razmak, propisno nose maske, provjetravaju prostorije u kojima borave i izbjegavaju gužve te je savjetovala škole, firme i vladine agencije da investiraju u dobre ventilacijske sisteme. Hina