06. januar – Potvrđena zaraza ptičjom gripom – Velika Britanija

0
85

Jedna je osoba zaražena ptičjom gripom na jugozapadu Engleske, saopštila je u britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA), istaknuvši da je opasnost za ljude “veoma mala”, uprkos širenju epidemije među pticama.

Velika Britanija je od novembra suočena s naglim širenjem ptičje gripe kakvo dosad nije zabilježeno. Stotine hiljda ptica ubijene su zbog te virusne bolesti koju šire ptice selice koje dolaze sa sjevera Rusije i s istoka Evrope.

Slučaj zaražene osobe otkriven je pošto je među pticama utvrđena epidemija soja H5N1 ptičje gripe.

– Osoba je zaražena jer je bila u bliskom i redovnom kontaktu s velikim brojem zaraženih ptica koje je duže vrijeme držala u i oko kuće. Bolesnik se trenutno dobro osjeća i ostaje u izolaciji. Identifikovani su svi njegovi kontakti, pa i oni koji su dolazili k njemu i nema dokaza o širenju zaraze na druge ljude. Prenos ptičje gripe s ptice na čovjeka veoma se rijetko događa – navodi UKHSA u saopštenju.

– Premda je rizik od ptičje gripe za širu javnost veoma mali, znamo da se neki sojevi mogu proširiti na čovjeka i zato smo uspostavili djelotvoran sistem za njihovo brzo otkrivanje i uvođenje mjera. Zasad nema nikakvih dokaza da bi se taj soj otkriven u Velikoj Britaniji mogao proširiti na neku drugu osobu, ali znamo da virusi neprestano evoluiraju te ćemo i dalje pomno pratiti situaciju – rekla je prof. Isabel Oliver, direktorica naučne agencije. Hina