06. maj – Borovinić Bojović – Kluge: Uspješna saradnja SZO i Crne Gore tokom pandemije COVID-19

0
35

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i zdravstveni sistem Crne Gore tijesno i uspješno sarađuju, a ta saradnja je naročito intenzivirana tokom COVID-19 pandemije, zaključeno je na sastanku ministarke zdravlje dr Jelene Borovinić Bojović i regionalnog direktora SZO za Evropu dr Hansa Klugea, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Ministarka zdravlja je, uz dobrodošlicu visokom zvaničnku SZO, izrazila posebnu zahvalnost Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji što je u ovom veoma teškom trenutku prijateljski i solidarno pružila ruku državi Crnoj Gori.

–  Imali smo veoma konstruktivan sastanak, koji se odnosio ne samo na Covid već i na ne Covid situaciju, tokom kojeg smo razgovarali o nekoliko veoma važnih pitanja iz oblasti resora zdravlja. U prvom redu govorili smo o značaju digitalnih tehnologija u savremenoj medicini i savremenom svijetu, u okviru kojih mi je zadovoljstvo da iskažem posebno interesovanje gospodina Klugea na sve ono što konkretno radimo u Ministarstvi zdravlja, a vezano je za digitalnu transformaciju zdravstvenog sistema. On je predložio da Crna Gora bude vodeći činilac u digitalnoj transformaciji svih zemalja Zapadnog Balkana zajedno, istakla je ministarka Borovinić Bojović.

Ona je dodala da su tokom sastanka posebnu pažnju posvetili vakcinaciji drugim vakcinama, u prvom redu MMR vakcini.

Regionalni direktor SZO za Evropu dr Hans Kluge kazao je da je od samog početka ove epidemije SZO blisko sarađivala sa crnogorskim zdravstvenim vlastima, promovišući i jačajući partnerstvo sa Evropskom Unijom i zemljama članicama.

– Sveukupni cilj je bio jačanje vladinog nadzora, upravljanja, dijagnostike i kliničkog menadžmenta, kao odgovora crnogorskog zdravstvenog sistema, uz jačanje kapaciteta, digitalnog zdravstva i promovisanje inovacija – kazao je Kluge.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora preuzela vodeću ulogu u oblasti inovacija digitalnog zdravlja u zapadnom Balkanu.

– Na sastanku, pored ministarke zdravlja prisistvovali su i državni sekretar u Ministartvu zdravlja dr Borko Bajić, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić, direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić i direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović, kao šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori dr Mina Brajović.