07. avgust – Oduzeto 440 kilograma meda

0
244

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane su od polovine juna van prometa stavili i ocijenili nebezbjednim 418 kilograma meda, 22 kilograma meda sa orašastim plodovima i 65,5 litara maslinovog ulja, saopštila je direktorica Uprave Vesna Daković. Inspekcija ove uprave Ministarstva poljoprivrede pokrenula je u junu organizovanu akciju kontrole prodaje meda i maslinovog ulja na tržištu, u cilju zaštite zdravlja potrošača i brenda crnogorskog meda.
– Oduzeti proizvodi su ocijenjeni nebezbjednim, jer nijesu ispunjavali propisane zahtjeve za stavljanje na tržište. Između ostalog, prodavci nijesu posjedovali dokaz o porijeklu, odnosno proizvođaču ove hrane, proizvodi nijesu bili označeni/deklarisani i nijesu čuvani na propisani način – kazala je Daković.
Ona je navela da je prije uništavanja oduzetih proizvoda izvršena dodatna laboratorijska provjera kvaliteta i prisutnosti potencijalnih supstanci opasnih po zdravlje ljudi.
-Rezultati ispitanih pojedinih parametara kvaliteta ukazuju da se radi o “falsifikatu”, odnosno da ispitani uzorak nije proizvod pčela, što jasno ukazuje da su prodajom ovakvih proizvoda potrošači prevareni i dovedeni u zabludu da su kupili med, a kupili su gusti, šećerni sirup – poručila je Daković.