06. avgust – Urađena prva rekonstruktivna operacija genitalija

0
249

Nakon minimalno invazivnih metoda, tim stručnjaka Instituta za bolesti djece uveo je i rekonstruktivne, i to za eliminisanje urogenitalnih anomalija. Prvu operaciju te vrste tim stručnjaka Kliničkog centra izveo je 6. avgusta. Primjena pomenute hirurške intervencije, kako je saopšteno, ističe posvećenost hirurškog tima Instituta za bolesti djece u usvajanju novih tehnika i predstavlja privilegiju malog broja evropskih medicinskih centara koji se bave tom patologijom.

U Institutu za bolesti djece prvi put je urađena rekonstruktivna operacija urođene anomalije genitalija. Specijalista dječje hirurgije dr Saša Radović, koji je bio na čelu tima kazao je da se petnaestogodišnji pacijent dobro oporavlja.
– Naime, naš pacijent je od rođenja imao spoljašnji otvor uretre završnog dijela mokraćnog kanala na netipičnom mjestu u korijenu penisa, a uz to je imao i anomaliju, anomalni izgled spoljašnjeg dijela genitalija. Sve to je izazivalo funkcionalne, estetske, i socijalne probleme i sa potencijalnim ozbijnim problemima u budućnosti”, kazao je dr Radović.
Urođeni nedostatak završnog mokraćnog kanala nadoknađen je transplantacijom unutrašnje strane usne duplje. Ona napominje da je bilo kakav vid transplantacione hirurgije izazov za medicinske stručnjake.
– Sama intervencija je jako kompleksna, podrazumijeva poznavanje svih hiurških tehnika, pripremu translantata, a uz to i uigran tim. Sve procedure je uradio tim Instituta za bolesti djece, bez gostujućih konsultanata. Iza samog zahvata stoje sati i sati asistencija, sati edukacije u renomiranim centrima. Ponavljam, bilo koji vid transplantacione hirurgije, pogotovo transplantacije sluznice usne duplje i pravljenje tog završnog dijela uretre, je izazov i za ozbiljnije centre – ističe dr Radović.
Ovakav tip intervencije može se sprovesti u slučaju brojnih anomalija, ne smao ove vrste, napominje dr Radović. Institutu za bolesti djece se zbog sličnih problema godišnje javi oko 50 pacijenata.