08. maj – Lajčak donirao biomikroskop Klinici za očne bolesti

0
279

Predsjedavajući OEBS-om i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak donirao je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) biomikroskop vrijedan deset hiljada eura. Biomikroskop je namijenjen Klinici za očne bolesti, koja je do sada koristila dva aparata iz 1974. i 1989. godine.
Lajčak je kazao da posjećuje KCCG prijatnijim okolnostima, za razliku od prve posjete prije 13 godina kada se dogodila željeznička nesreća na Bioču. On je rekao da se nada da će donirani aparat pomoći u radu oftalmolozima na Klinici za očne bolesti.
Istakao da je OEBS kao jedan od ključnih principa definisao pomoć ljudima.
Direktorica Klinike za očne bolesti, dr Danijela Đurović Raonić rekla je da je biomikroskop najvažniji aparat u svakodnevnom oftalmolološkom radu, koji služi za pregled svih djelova oka.
– Donirani model je među najboljim i karakteriše ga najvaklitetnija optika i vrhunska mehanika, što će nam olakšati dijagnostikovanje i praćenje pacijenata – rekla je dr Đurović Raonić.
Medicinska direktorka KCCG prof. dr Marina Ratković zahvalila se Slovačkoj na značajnoj podršci i dodala da misija ima humanistički karakter i oslobođena je stega dnevne politike.