08. mart – NOVE TERAPIJE ZA OBOLJELE OD HEPATITISA C – Srbija

0
255

Na Prvoj regionalnoj konferenciji o hepatitisu stigle su ohrabrujuće vijesti iz Ministarstva zdravlja. Najavljeno je da je država spremna da osigura početak liječenja novim ljekovima u 2016. godini za one pacijente koji nemaju terapijsku alternativu. Predsjednica udruženja Hronos, Ivana Dragojević na konferenciji je, u ime svih pacijenata oboljelih od hroničnih hepatitisa, uručila državnom sekretaru simbolično drvo života.

Terapija je skupa, ali poslije tri mjeseca, u više od 90% slučajeva, virus nestaje. O tome svjedoče oni koji su lijek počeli primati zahvaljujući donacijama. Na ovim novim terapijama vodite sasvim normalan život i sposobni ste da idete na posao – objasnila je predsjednica udruženja Hronos. U Ministarstvu zdravlja kažu da lijek neće biti stavljen na pozitivnu listu jer država u ovom trenutku nema novca da omogući terapiju svim pacijentima. Međutim, dobra vijest je da se pregovara sa proizvođačima i da će lijek, prema procjeni ljekara, biti osiguran za određeni broj pacijenata, koji će se iz godine u godinu povećavati.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić istakao je da će se nakon formiranja Vlade i novog ili starog saziva Ministarstva, krenuti u potpisivanje posebnih ugovora. Plaćaćaćemo samo ono što će izliječiti pacijenta – izjavio je Vekić.