09. jun – Unapređenje ranog otrkivanja karcinoma grlića materice

0
235

U cilju unaprjeđivanja ranog otkrivanja karcinoma grlića materice i promocije Nacionalnog skrining programa karcinoma grlića, Ministarstvo zdravlja, Glavni grad i Institut za javno zdravlje Crne Gore organizovali su revijalnu vožnju biciklima, koja je krenula sa Trga nezavisnosti. Akciji se pridružio eminentni evropski ginekološki centar u okviru Ride 4Women, incijative Medicinskog Univerziteta u Gracu – Katedre za ginekologiju i Evropskog udruženja za ginekološku onkologiju (ESGO), koja već šestu godinu za redom predstavlja vožnju biciklima kroz Evropu sa ciljem mobilisanja svih struktura društva, sprovođenja medijske kampanje i podizanja svijesti građana o značaju i mogućnostima prevencije karcinoma grlića materice.

Ovogodišnja vožnja prolazi kroz 8 država Jugo-istočne Evrope na maršuti od Atine preko Soluna do Graca i ukupnoj dužini od 1537 km.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović je kazao da je ovaj dogadjaj prilika da se pošalje snažna poruka našim damama koliko je važno da vode računa o svom zdravlju, kao i da je država i zdravstveni sistem u stanju da im to i omogući. – Ako se posmatra zastupljenost karcinoma grlića materice prema dobnim grupama, 45,3% slučajeva dijagnostikovano je kod žena u reproduktivnoj dobi, što je zabrinjavajući podatak. U strukturi umiranja od zloćudnih bolesti kod žena karcinom grlića materice je na četvrtoj poziciji u Crnoj Gori. Program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice od 01.februara 2018. godine sprovodi se na nacionalnom nivou. Do sada je, prema predvidjenoj starosnoj grupi, pozvano nešto preko 13 i po hiljada žena, a odazvalo se njih 10 hiljada. Ukupno je kod 147 žena urađena biopsija grlića materice, a od tog broja njih 57 je na predkorak ka karcinomu, a kod četiri žene otkriven je karcinom grlića materice – naveo je Ministar.

On je naglasio da ukoliko se karcinom grlića materice otkrije u ranoj fazi i odmah započne liječenje, tada su šanse za izliječenje vrlo visoke. Kako ne postoje upozoravajući znaci da je rak grlića materice u razvoju, to je skrining jedina mogućnost ranog identifikovanja, što omogućava preduzimanje adekvatnih mjera tretmana, čime se smanjuje rizik nastanka komplikacija. – Metode ranog otkrivanja promjena na grliću materice, takozvanog skrininga, su jednostavne, brze, besplatne i bezbolne! Zdravstveni sistem, na svim nivoima kontinuirano sprovodi brojne zdravstvene i edukativne aktivnosti posvećene svim ženama, sa posebnim akcentom na podizanje svijesti ženama iz osjetljivih populacionih grupa na značaj redovnih preventivnih ginekoloških pregleda – kazao je ministar Hrapović.

Pored ministra Hrapovića, govorili su dr Rene Laky, ginekolog onkolog Univerzitetske klinike u Gracu, dr Đurđica Ostojić ispred Instituta za javno zdravlje Crne Gore i dr Slađana Vujačić zamjenica gradonačelnika.