09. oktobar – Preventivni pregledi za Romkinje i Egipćanke

0
249

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Domom zdravlja Podgorica i Romskim savjetom, organizovalo je preventivne zdravstvene preglede za pripadnice romske i egipćanske populacije.

U Domu zdravlja na Starom aerodromu obavljeni su pregledi za 25 žena iz romske i egipćanske populacije sa teritorije Glavnog grada, kojima je izvršena provjera nivoa šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska, izvršen pregled od strane ljekara opšte prakse i urađeno snimanje pluća i ginekološki pregled, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
Kako su naglasili, cilj aktivnosti je podizanje svijesti o značaju pravovremenih i redovnih pregleda pripadnica ranjivih grupa u našem društvu, a takođe i da se ukaže na važnost prevencije zdravlja.
– Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa partnerskim institucijama i organizacijama svake godine organizuje akcije u gradovima u kojima živi značajan broj pripadnika romske i egipćanske populacije. Takođe, akcija se nastavlja u saradnji sa Crvenim krstom, poručili su iz Ministarstva.
Prethodno je slična aktivnost realizovana u Bijelom Polju i Tivtu, dok će, nakon Podgorice, sledeća biti organizovana u Domu zdravlja u Nikšiću.