09. septembar – Ukidaju sve epidemiološke mjere – Danska

0
9

Dok jedan dio evropskih država i dalje brine zbog koronavirusa i “četvrtog talasa” covid 19, u Danskoj je epidemija stvar prošlosti, barem u kontekstu “novog normalnog” i brojnih restrikcija na društveni život, piše Daily Telegraph.

Danska sada ukida sve preostale kovid restrikcije, a tamošnja je vlada objavila da virus više ne predstavlja “kritičnu prijetnju društvu”.

Ključna podloga za takav stav vlade leži u činjenici da je čak 73 odsto populacije Danske potpuno vakcinisano protiv koronavirusa, dok je dodatnih tri odsto dosad primilo samo jednu dozu.

– Epidemija je pod kontrolom – poručio je ranije danski ministar zdravlja Magnus Heunicke.

Danska je bila među prvim zemljama koje su lani (konkretno 11. marta 2020.) pri izbijanju pandemije uvele gotovo totalni lockdown, a sada je među prvima koje se potpuno otvaraju.

Pritom Danci ne tvrde da su iskorijenili virus, ili bolest. Naprosto, našli su način kako da žive s njima. Opet, povratak u “staro normalno”, ne bi bio moguć bez vakcine. To se naročito odnosi na podatak da je u državi vakcinisano oko 95 odsto najugroženijih osoba, poput stanovnika domova za starije i osoba starijih od 60 godina, piše Jutarnji.hr.