10. septembar – Obavezna vakcina ili sedmično testiranje za zaposlene – SAD

0
9

Predsjednik SAD-a Džo Bajden saopštio je da će zahtijevati od svih saveznih službenika da se vakcinišu protiv kovida.

Bajden je rekao da će Ministarstvo rada donijeti pravilo prema kojem preduzeća sa više od 100 zaposlenih moraju da vakcinišu ili testiraju svoje radnike sedmično. Nove mjere, koje je Bajden iznio pokrivaju oko dvije trećine svih zaposlenih u SAD, dio šireg, agresivnijeg pokušaja vakcinacije Amerikanaca usled naglog porasta slučajeva kovida 19 zbog brzog širenja Delta varijante.

– Nalazimo se u teškom periodu i to bi moglo potrajati neko vrijeme. Možemo i promjenićemo tok kovida 19 – rekao je Bajden.

Prema Bajdenovom planu, administracija će zahtijevati vakcinaciju za više od 17 miliona zdravstvenih radnika u bolnicama i drugim ustanovama koje učestvuju u socijalnim programima Medicare i Medicaid za siromašne, hendikepirane i starije Amerikance. 

Novi zahtjevi za vakcinaciju pokrivaju oko 100 miliona radnika, ili oko dvije trećine svih radnika u Sjedinjenim Državama. 

Plan će se vjerovatno suočiti sa pravnim izazovima, pa ga je Bajdenova republikanska opozicija odmah omalovažila. Moglo bi proći nekoliko mjeseci prije nego što se osjeti uticaj mandata, prenosi B92.