09. septembar – Završena Konferencija projekta LAB – OP

0
24

U restoranu Opšte bolnice Zadar održana je završna konferencija projekta LAB-OP – Unaprjeđenje laboratorijskog i dijagnostičkog sistema, finansiranog iz programa INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

U uvodnom govoru direktor Opšte bolnice, dr Željko Čulina istakao je ostvarene rezultate projekta kojima je omogućeno da se pacijentima u bolničkim institucijama pruži kvalitetnija zdravstvenu zaštita.

Šime Erlić, državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, u svom obraćanju, naglasio je važnost da zdravstvene institucije učestvuju u prijavi i implementaciji projekata, te je najavio da uskoro kreću novi pozivi za prijavu EU projekata.

Konferenciji su prisustvovali ovlašćeni predstavnici partnerskih institucija dr Igor Karišik, direktor JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, dr Zoran Škrgatić, direkotr Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Vasilija Bročeta iz Ministarstva rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih Hercegbosanske županije.

Predstavnica JZU OB Bar, Ninela Plamenac prezentovala je kazetni sistem vazdušne pošte sa kojim je omogućena brža dostava bioloških uzoraka između bolničkih odjeljenja/odsjeka/službi, te radionice za medicinsko i tehničko osoblje kao i ostale promotivne aktivnosti.

Iz Hercegbosanske županije, Ivana Suša predstavila je implementirani Laboratorijski informacioni sistem u Županijskoj bolnici Livno – „Dr. fra Mihovil Sučić“, te su održana razna događanja za edukaciju medicinsko i tehničkog osoblja.

Predstavnik bolnice Zadar, Marko Mašina predstavio je aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo, Opremu za laboratoriji, izrađenu mobilnu aplikaciju, te ostale promo aktivnosti za koje Zavod bio zadužen. On je takođe predstavio instalirani sistem vazdušne pošte, te organizaciju događaja za edukaciju osoblja Opće bolnice Zadar.

Specifični cilj projekta LAB-OP jeste poboljšanje kvaliteta usluga u javnom zdravstvu prekograničnog područja kroz povećanje efikasnosti laboratorijske dijagnostike, te unaprjeđenje infrastrukture i poboljšanje ljudskih kapaciteta u području laboratorijske dijagnostike sa ciljem unaprjeđivanja nivoa pružene usluge. Postavljeni cilj ostvaren je uprkos pandemiji, koja je u značajnoj mjeri otežavala implementaciju projekta. Projektom je omogućeno da ukupno 91.854 pacijenta dobije kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Projektom je osigurano da se dodatno edukuje 151 zdravstveni profesionalac iz bolnica i domova zdravlja.

Sprovođenjem zajedničkih aktivnosti u programskom području doprinijelo se pozitivnom uticaju na zdravstvene radnike i pacijente koji gravitiraju ovom području.