10. septembar – Bivšim zavisnicima od narkotika potrebna sistemska podrška i nakon liječenja

0
25

Svako dovoljno svjesno društvo trebalo bi biti zainteresovano za pružanje socijalne podrške bivšim zavisnicima od narkotika nakon boravka u ustanovi liječenja. To je pokazalo prvo sprovedeno istraživanje u Crnoj Gori sa korisnicima JU Kakaricka Gora, dr Ene Grbović, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na reprezentativnom uzorku od 107 bivših zavisnika od njih 240 koliko ih je u tom momentu bilo u instituciji, a da su prošli jednu godinu rehabilitacije. Drugi autor na ovom dvogodišnjem istraživanju je prof. dr Boban Mugoša, sa Univerziteta Crne Gore.

– Na tretmane liječenja većina ispitanih zavisnika odlazilo je do tri puta. Bolest zavisnosti je hronična bolest i vrlo je vjerovatno recidiviranje zloupotreba droga. Recidiv ne znači da tretman nije uspio već da ga treba ponoviti i prilagoditi potrebama osobe – objašnjava dr Grbović.

Za održavanje i trajanje apstinencije od velikog značaja su grupe samopomoći. Na ovaj zaključak navodi ne samo ovo već i istraživanja u svijetu. To potvrđuje i podatak da većina njih više puta nedeljno posjećuje grupe u okviru kojih se primjenjuje Program 12 koraka, svjetski priznat i poznat način pomoći raznim ovisničkim ponašanjima.

– Pružena socijalna podrška, tj. percepcija osobe da će joj drugi ljudi dati podršku u situaciji kada joj je potrebna je od ogromnog značaja. Za postupak liječenja presudni su i porodični odnosi i podrška, ali i dobri odnosi sa drugim bitnim osobama u životu predstavljaju značajan faktor za psihičko i mentalno zdravstveno stanje, posebno sa perspektive socijalnog funkcionisanja – navela je dr Grbović.

Ispitanici ovog istraživanja su sa konzumacijom cigareta i alkohola počeli sa 13 godina, dok su prvi put probali tablete za smirenje i marihuanu sa 16 godina, a heroin sa 18 godina.

– Kako prosječan korisnik psihoaktivnih susptanci nema specifičan profil, već se uklapa u sliku prosječnog građanina Crne Gore, preventivne aktivnosti bi bile univerzalne i njima bi bile obuhvaćene sve kategorije đaka u osnovnim školama, u cijeloj zemlji – zaključila je dr Grbović.