10. april – Zdravstveni radnici apeluju da se vrate stare mjere protiv koronavirusa – Velika Britanija

0
81

Zdravstveni čelnici u Velikoj Britaniji željeli bi da Britanci slijede niz novih epidemioloških mjera u borbi protiv rekordne stope zaraze koronavirusom u toj zemlji.

Prošle nedjelje broj slučajeva zaraze koronavirusom bio je najveći od februara 2021., čak 20.331 slučaj zaraze. Brojke su takve uprkos tome što su službeni podaci pali zbog odluke britanske Vlade da ukine režim masovnog testiranja vrijednog dvije milijarde funti mjesečno.

U međuvremenu, jedna od 13 osoba ima koronavirus u Engleskoj. Grupa, koja djeluje kao predstavnik bolnica i hitne pomoći, pozvala je na “ublažavanje posljedica” kao što je ograničavanje okupljanja ljudi u zatvorenim prostorima i nošenje maski u prepunim prostorima. To bi pomoglo u sprječavanju širenja virusa, izjavila je za Times organizacija za zdravlje i dobrobit.

Takođe je rečeno da konzervativci trebaju početi s “javnom kampanjom informisanja” kako bi zamolili ljude da ne idu na Hitnu pomoć ako zaista nemaju hitan slučaj. Već pretrpane ambulante pate od nedostatka osoblja budući da tri posto osoblja u NHS-u ima koronavirus.

– Čelnici NHS-a izvještavaju o jasnoj nepovezanosti između vladinog plana života s covidom i stvarnosti na prvoj crti bojišnice NHS-a. Imamo Vladu koja kao da želi oprati ruke od odgovornosti za ono što se očigledno događa po cijeloj zemlji. Vladin ured je kako se čini napustio bilo kakav interes za covid – kazao je šef Konfederacije Matthew Taylor.

Prošle nedjelje Boris Johnson priznao je da “ne može isključiti” da Ujedinjeno Kraljevstvo u budućnosti neće ponovno gurnuti u lockdown zbog covida, uprkos tome što je naciju tek oslobodio dvogodišnjih ograničenja. Danas.hr