10. avgust – Zbog širenja delta soja kaznili najmanje 47 funkcionera – Kina

0
131

Kineske vlasti kaznile su više od 47 lokalnih funkcionera jer nijesu uspjeli da iskontrolišu širenje infekcije delta sojem koronavirusa, piše CNN.

Novi soj prvo se pojavio u gradu Nanjingu, a otada su zabilježeni slučajevi u više od polovine kineskih provincija, a izazvao je više od 1000 simptomatskih slučajeva bolesti u tri nedjelje. Vlasti su odmah uvele mjere zatvaranja, masovno testiranje, karantin i zabranu putovanja. Iste mjere uvodile su se i ranije kod pojava više slučajeva na jednom mjestu.

Oni funkcioneri koji nijesu dovoljno brzo ili temeljno implementirali te mjere sada će se suočiti s disciplinskim mjerama. Širom zemlje najmanje je 47 funkcionera, od čelnika lokalnih vlasti, zdravstvenih radnika ili direktora bolnica i vazdušnih luka, kažnjeno zbog nemara.

Samo u Nanjingu kažnjeno je 15 funkcionera koje smatraju odgovornim što se infekcija proširila u međunarodnoj vazdušnoj luci. Vjeruje se da je to bila početna tačka širenja ovog talasa infekcije delta sojem korone u Kini. Vlasti su ovu infekciju povezale sa letom koji je iz Rusije stigao 10. jula.

Trojica funkcionera vazdušne luke su pod istragom disciplinske komisije provincije, a dvojica su već i pritvorena. Drugi, uključujući i zamjenika gradonačelnika Nanjinga, dobili su kazne koje se kreću od suspenzija do ozbiljnih upozorenja. U turističkom središtu u provinciji Henan, gradu Zhangjiajie, kaznu je dobilo 18 funkcionera zbog istih razloga – nijesu na vrijeme reagovali na pojavu nekoliko slučajeva infekcije.

Cijeli taj grad je stavljen u lockdown nakon što su se pojavili podaci da bi pozorišna predstava, na kojoj je bilo više hiljada ljudi, mogla biti događaj na kojem se širila infekcija povezana sa slučajevima u Nanjingu. U gradu Yangzhou prijavljeno je 394 simptomatske infekcije, uključujući i 26 težih slučajeva, a šest pacijenata je u kritičnom stanju. Tamo je disciplinska komisija izdala upozorenja za šest funkcionera i još dvojicu zbog loše organizacije na punktu za testiranje, čime su izazvali da se virus širi među ljudima koji su došli da se testiraju. Dosad je s tom lokacijom povezano 30 infekcija, prenosi Danas.hr.