10. maj – IJZ učestvuje u međunarodnoj inicijativi nadzora gojaznosti u dječjem uzrastu

0
53

Institut za javno zdravlje Crne Gore učestvuje u međunarodnoj inicijativi nadzora gojaznosti kod djece – COSI (European Childhood Obesity Surveillance Initiative). Ciljevi istraživanja su da se ispitaju status uhranjenosti djece, navike u ishrani i stepen fizičke aktivnosti kod djece, kao i da se prikupe podaci o školskom okruženju u kome djeca borave.

Ovo istraživanje se u Evropskom regionu Svjetske zdravstvene organizacije sprovodi od 2007. godine, a Crna Gora se priključila školske 2015/2016 godine i do sada sprovela dvije runde istraživanja. Rezultati prve runde su pokazali da je Crna Gora šesta po pitanju dječje gojaznosti, od 40 zemalja koje su sprovele isto istraživanje. Važno je istaći da gojazna djeca prema podacima iz studija imaju oko pet puta veću vjerovatnoću da će ostati gojazni i u odrasloj dobi u odnosu na one koji nijesu bili gojazni.

Gojaznost je ozbiljna hronična bolest, koja opterećuje porodice, utiče na cjelokupno zdravlje, povećava troškove zdravstvene zaštite i smanjuje produktivnost. Gojaznost dovodi do niza bolesti i komplikacija, kao i do smanjivanja očekivane dužine trajanja života.

Istraživanje u CrnojGori sprovodi Institut za javno zdravlje Crne Gore uz saglasnost Ministarstva zdravlja i prosvjete.

U sklopu istraživanja u kome učestvuje 110 škola širom Crne Gore, vršiće se mjerenje tjelesne mase, visine, obima struka i kukova kod djece, te prikupiti informacije o njihovim životnim navikama od njihovih roditelja pomoću upitnika, sa posebnim akcentom na uticaj COVID-19 pandemije na životne navike djece i roditelja.

U prethodnoj godini mnogobrojna istraživanja na ovu temu pokazala su da je prevalencija gojaznosti kod djece značajno porasla upravo zbog pandemije. Takođe će se prikupiti informacije o školskom okruženju u kojem djeca borave.

Podaci prikupljeni tokom anketiranja i mjerenja smatraju se povjerljivim i obrađivaće se samo zbirno bez mogućnosti identifikacije osobe. Pristup podacima imaće isključivo odgovorne osobe. Upitnik za roditelje i upitnik za djecu će biti povezani numeričkom šifrom za potrebe istraživanja. U bazu podataka ne upisuju se lični podaci kao što su ime i prezime učenika, adresa stanovanja ili drugi podaci po kojima bi se učenici mogli identifikovati.

Podaci prikupljeni tokom anketiranja i mjerenja smatraju se povjerljivim i obrađivaće se samo zbirno bez mogućnosti identifikacije osobe. U izvještaju o rezultatima istraživanja neće biti prikazano ime niti jedne osobe, odabrane škole ili razreda.

Dobijeni podaci će se koristiti u cilju istraživanja i praćenja gojaznosti, te pravljenja strateških dokumenata za borbu protiv gojaznosti u ranom uzrastu.

Istraživanje će se odvijati u periodu od  04.05. do 10.06.2022 godine.