10. oktobar – Naučnici uzgajaju karcinom u laboratoriji – Velika Britanija

0
252

Britanski i američki naučnici udružili su snage kako bi pronašli najranije znakove pojave karcinoma. Cilj im je pravovremeno otkrivanje i liječenje ove teške bolesti. Planiraju da stvaraju rak u laboratoriji kako bi točno vidjeli kako izgleda njegov razvoj od prvog dana.

Organizacija Cancer Research UK udružila se sa Univerzitetima u Cambridgeu, Manchesteru, University Collegeu u Londonu te Stanfordu i Oregonu u SAD-u, kako bi razmjenjivali ideje, tehnologiju i stručni uvid, piše BBC.

Namjera im je da razviju manje invazivne testove, poput testiranja krvi, daha i urina za nadgledanje visoko rizičnih pacijenata, poboljšati tehnike snimanja za rano otkrivanje raka i znati prepoznati gotovo neprimjetljive znakove pojave bolesti. No, priznaju da cijeli proces nalikuje traženju igle u sijenu i da bi mogao potrajati i nekih 30 godina.

– Temeljni problem je što nikada nismo vidjeli kako karcinom nastaje u ljudskom tijelu – rekao je dr David Crosby, voditelj istraživanja ranog otkrivanja raka u organizaciji Cancer Research UK. Kada ga uočimo, on se već ukorijenio – dodao je.