10. septembar – Sakupljeno 180,97 tona medicinskog otpada

0
247

U Crnoj Gori u prvih šest mjeseci, prema podacima Ministarstva zdravlja, u javnim zdravstvenim ustanovama sakupljeno je 180,97 tona medicinskog otpada i dato na preradu firmi Ekomedika iz Podgorice.

Od tog iznosa, u Kliničkom centru je sakupljeno 16,64 tone medicinskog otpada.

Načelnica Direkcije za ekonomiku u zdravstvu i IT sistem u tom resoru, Nataša Žugić, kazala je da je način upravljanja medicinskim otpadom u prošloj godini unaprijeđen tako što su smanjene količine sakupljenog otpada i zahvaljujući tome ušteđeno je 50,35 hiljada eura. Ona je pojasnila da je posebna pažnja posvećena načinu razvrstavanja, transporta i skladištenja, kao i obučenosti osoblja i vođenju evidencije o količinama pojedinih vrsta otpada koje se predaju na obradu.

– U svim ustanovama koje su kontrolisane izvršen je obilazak onih organizacionih jedinica u kojima se generišu najveće količine medicinskog otpada i gdje postoji najveći rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu zbog neadekvatnog upravljanja. U domovima zdravlja to su prostorije izabranih doktora za odrasle i djecu i mikrobiološke laboratorije, a u opštim bolnicama hirurška, interna, ginekološka i odjeljenja za hemodijalizu, kao i biohemijske laboratorije – rekla je Žugić.