11. jun – Zabilježeni slučajevi majmunskih boginja – Velika Britanija

0
37

Met Henkok, sekretar za zdravstvo je potvrdio da su se u Britaniji pojavili slučajevi majmunskih boginja i tuberkuloza otporna na antibiotike. Nije dao dodatne detalje o tome gdje i koliko slučajeva je bilo, ali mediji prenose da su u Velsu prijavljene dvije infekcije majmunskih boginja.

Zdravstveni zvaničnici potvrdili su da se pojavila i tuberkuloza rezistentna na ljekove.

– Kao ministar zdravlja, stalno se bavim ovakvim vrstama epidemija. Trenutno se bavim pojavom majmunskih boginja i slučajevima tuberkuloze rezistentne na ljekove, a to je apsolutno standardno – rekao je Henkok.

Čovjek, koji se vodi kao prvi slučaj majmunskih boginja navodno je virus pokupio u inostranstvu prije nego što ga je prenio nekome u svom domaćinstvu, piše BBC.

Pacijenti su izolovani u bolnici u Engleskoj, prenosi The Sun. U Velikoj Britaniji su u istoriji zabilježena samo četiri slučaja majmunskih boginja, tako da su novooboljeli izazvali veliku zabrinutost.

Bolest majmunskih boginja karakterističan je za Afriku, a rizik od obolijevanja u Velikoj Britaniji vrlo je nizak, navodi se na veb sajtu NHS.

To je obično blaga bolest koja se sama poboljšava bez liječenja. Međutim, neki pacijenti mogu razviti ozbiljnije simptome, pa se zbrinjavaju u specijalnim bolnicama.

Majmunske boginje rijetka su zoonotska bolest čiji su glavni prenosioci primati i drugi sisari, ali može da se prenese i sa čovjeka.

Prenosi se preko kože u kontaktu sa inficiranim životinjama ili konzumiranjem termički nedovoljno obrađenog mesa što je čest slučaj u zemljama centralne i zapadne Afrike, prenosi Srbija Danas.