13. jun – Vakcina Astra Zeneca efikasna protiv indijske varijante virusa

0
30

Novi podaci Javnog zdravstva Engleske (PHE) pokazali su da vakcina protiv COVID-19 Astra Zeneca nudi visoke nivoe zaštite protiv delta varijante virusa poznatije i kao indijska varijanta.

Podaci su pokazali su da su dvije doze vakcine Astra Zeneca 92 odsto efikasne protiv hospitalizacije zbog varijante delta i nijesu pokazale smrtnost među vakcinisanim, saopštila je kompanija. Vakcina je takođe pokazala visok nivo efikasnosti protiv varijante alfa (poznatije kao varijanta kent) sa smanjenjem hospitalizacija za 86% i nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj.

Podaci ukazuju da je efikasnost vakcine protiv blaže simptomatske bolesti, iako značajna, bila niža. Efikasnost vakcine protiv simptomatske bolesti bila je 74% protiv varijante alfa, 64% protiv varijante delta.

Veću efikasnost protiv teške bolesti i hospitalizacije potkrepljuju nedavni podaci koji pokazuju snažan odgovor T-ćelija na vakcinu AstraZeneca za koornavirus, što bi trebalo da korelira sa visokom i trajnom zaštitom.

– Ovi dokazi pokazuju da COVID-19 vakcina Astra Zeneca pruža visok nivo zaštite protiv delta varijante, što je trenutno kritično područje zabrinutosti s obzirom na brzu transmisiju. Podaci pokazuju da će vakcina i dalje imati značajan uticaj širom svijeta s obzirom na to da i dalje čini ogromnu većinu zaliha za Indiju i Kovaks – kazao je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik, BioPharmaceuticals R&D.

Analiza je obuhvatila 14.019 slučajeva varijante delta – od kojih je 166 hospitalizovano – između 12. aprila i 4. juna, uzimajući u obzir hitan prijem u bolnice u Engleskoj. Ovi dokazi protiv delta varijante zasnovani su na ograničenom praćenju nakon druge doze, što bi moglo uticati na procjenu efikasnosti.

Delta varijanta je ključni faktor trenutnom talasu infekcije na indijskom potkontinentu i šire. Nedavno je zamijenila varijantu alfa kao dominantni soj u Škotskoj i odgovoran je za primjetan porast slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Strateška savjetodavna grupa SZO-a za imunizaciju (SAGE) preporučila je COVID-19 vakcinu Astra Zeneca u zemljama u kojima preovlađuju nove varijante, poput delta varijante koja zabrinjava, prenosi Nedeljnik.rs