11. septembar – Rekonstruisan Centar za kardiohirurgiju KCCG

0
319

Danas je svečano otvoren rekonstruisani Centar za kardiohirurgiju Klničkog centra Crne Gore (KCCG). Rekonstrukcija, u koju je do sada uloženo oko 80.000 eura je realizovana iz donacija i dijelom iz sopstvenih sredstava KCCG.
Tim pvodom direktorka KCCG Zorica Kovačević zahvalila se na podršci Vladi Crne Gore, Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore i donatorima.
– Uz podršku ljudi dobre volje, Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja u vezi sa nabavkom savremene nove opreme, ja sam sigurna da mogu da pošaljem poruku građanima Crne Gore da će se ovdje, kao i do sada, obavljati vrlo složene operacije na srcu i da ovdje rade izuzetno posvećeni ljudi, spremni u skladu sa standardima i normativima da pruže najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu vezalno za oblast koja se odvija – kazala je Kovačević i najavila da će do kraja godine Centar biti opremljen novom savremenom opremom, uz napomenu da je jedan dio opreme već stigao.
Direktor Klinike za bolesti srca dr Nebojša Bulatović srdačno je pozdravio prisutne i zahvalio se donatorima na podršci.
– U Centru su urađeni novi podovi, renovirani toaleti, izvršena zamjena svih bolesničkih kreveta, kako u Centru za kardiohirurgiju tako i u Centru za kardiologiju – kazao je dr Bulatović zahvaljujući se i osoblju Centra na posvećenosti u zbrinjavanju kardiohirurških pacijenata za vrijeme izvođenja radova.
– Posebnu zahvalnost dugujemo KC Srbije i KVB Dedinje koji su u ovom periodu pomogli da adekvatno zbrinemo najteže pacijente koji su zahtjevali hitne hirurške intervencije – istakao je dr Bulatović.
Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović istakao je značaj aktivnosti Ministarstva zdravlja u smislu opredijeljenosti jačana kapaciteta, kako tehničko-tehnoloških tako i kadrovskih podsjećajući da je Vlada Crne Gore opredijelila 10 miliona eura za nabavku savremene medicinske opreme za sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.
– Posebno želim da istaknem da nije samo nabavka opreme i rekonstrukcija prostora osnovni cilj nas u zdravstvenom sistemu Crne gore, nego i ono čemu težimo, a to je jačanje organizacionih sposobnosti u Kliničkom centru i svakoj zdravstvenoj ustanovi Crnoj Gori. Sa ponosom iskazujem zahvalnost za ono što smo sve radili posljednjih mjeseci zajedno sa menadžmentom Kliničkog centra, rukovodiocima Kardiohirurgije i Kardiologije Kliničkog centra Crne Gore na organizacionim aktivnostima – istakao je dr Hrapović
U Centru za kardiohirurgiju se godišnje operiše 400 pacijenata, lista čekanja je najmanja u regionu i na njoj se nalazi 77 pacijenata, a na hitnoj 48.
Ubrzo počinje renoviranje Koronarne jedinice Centra za kardiologiju.