12. avgust – Adekvatne mjere zaštite u KCCG

0
115

Mjere zaštite od koronavirusa adekvatno se sprovode u najrizičnijim odjeljenjima Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), kazao je epidemiolog Odjeljenja za bolničku epidemiologiju Kliničkog centra, dr Slavko Savović. 

Prema riječima dr Savovića, SARS- CoV-2 virus, koji je izazvao pandemiju Covid 19 bolesti, od kraja prošle godine postao je ozbiljna globalna prijetnja po javno zdravlje za više od 20 miliona inficiranih u svijetu.

– Pri čemu je stvaran broj inficiarnih nekoliko puta veći zbog velikog broja osoba koje nemaju simptome, te ih je zato teško i prepoznati i registrovati – naveo je dr Savović.

Kako je kazao, budući da se radi o novom uzročniku, svaka osoba je osjetljiva i može da bude inficirana i da oboli. Ali određene kategorije stanovništva su u većem riziku da budu inficirani od drugih – pojasnio je dr Savović i naveo da su među tim kategorijama i zdravstveni radnici koji, zbog prirode svog posla, dolaze u kontakt sa pacijentima koji su sumnjivi ili potvrđeni slučajevi infekcije. On je kazao da, po iskustvima nekih zemalja, više od deset do 20 odsto svih inficiranih čine zdravstveni radnici.

– Jasno je, dakle, da je veliki izazov sačuvati zdravstvenog radnika od infekcije, prije svega zbog očuvanja zdravlja zdravstvenih radnika, a sa druge strane zbog potrebe da se zdravstveni sistem održi funkcionalnim, budući da zdravstveni radnici čine kičmu svakog zdravstvenog sistema – naveo je dr Savović.

On je kazao da je, od početka epidemije u Crnoj Gori, u KCCG infekcija potvrđena kod 54 zaposlena i to kod 14 ljekara, 30 medicinskih sestara odnosno tehničara i deset pomoćnih odnosno nemedicinskih radnika.

– Najveći broj njih je imao ili minimalne simptome ili je bio bez simptoma. Ono što je dobra stvar jeste da nije bilo smrtnih ishoda među zaposlenima KCCG – istakao je dr Savović.

Od početka epidemije KCCG je organizovan na način da se od Covid 19 infekcije liječe pacijenti u dijelu bolnice koji je odvojen – Interna klinika i Klinika za infektivne bolesti, u odnosu na klinike, gdje se liječi ostala patologija. Prema riječima dr Savovića, od 54 radnika koji su bili potvrđeni slučajevi infekcije, samo sedmoro njih u trenutku inficiranja je radilo u Kovid dijelu bolnice.

– Ovo, sa jedne strane, govori da se na tim najrizičnijim odjeljenjima mjere zaštite adekvatno sprovode, budući da uvijek postoji vjerovatnoća da se zdravstveni radnik inficira i van radnog mjesta, a sa druge da je infekcija široko rasprostranjena u zajednici i da se neizostavno preliva i na zdravstvene radnike koji su integralni dio te zajednice – naglasio je dr Savović.

Stoga je, kako je kazao, imperativ za svakog zdravstvenog radnika da dosljedno sprovodi mjere koje propisuju Institut za javno zdravlje i Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

– Jer samo na taj način može osigurati da zaštiti sebe od drugih ali i druge od sebe, jer, kao što sam rekao, postoje slučajevi infekcije koji nemaju simptome a mogu dalje da šire infekciju – naveo je dr Savović.

On je pojasnio aktivnosti i značaj Odjeljenja za bolničku epidemiologiju KCCG koje je formirano prije četiri godine. Kako je kazao, u KCCG unazad četiri godine funkcioniše Odjeljenje za bolničku epidemiologiju koje pruža svakodnevnu stručnu pomoć ljekarima, učestvuje u istraživanju kontakata pozitivnih osoba i svim drugim epidemiološkim poslovima.

– Zahvaljujući dobroj organizovanosti i saradnji, uprkos slučajevima infekcije među zaposlenima, rad svih klinika se odvijao nesmetano, tako da nije bilo većih zastoja i sve organizacione jedinice su funkcionisale kontinuirano – naveo je dr Savović.

On je apelovao na poštovanje preventivnih mjera.

– Do pronalaska efikasne vakcine ostaje nam samo da se pridržavamo poznatih preventivnih mjera, a to naročito važi za zdravstvene radnike – zaključio je dr Savović.