12. avgust – Integritet i zdravlje u fokusu Dana mladih

0
278

Brojne potrebe i problemi mladih nijesu zastupljeni u javnim politikama, a često, ako i jesu prepoznati u dokumentima, odsustvom implementacije zakona i strategija, kao grupa, mladi ostaju zanemareni u praksi, saopšteno je iz NVO Juventas povodom Međunarodnog dana mladih. Taj praznik ove godine obilježavaju sa porukom Brinimo o sebi i svom zdravlju, a istog dana su oraganizovali i radionicu na tu temu.
Ove godine glavni fokusi su integritet, zdravlje mladih i promocija zdravih stilova života.
Povodom Međunarodnog dana mladih NVO Juventas je upriličio i 13. avgusta radionicu pod nazivom Koliko i kako brinemo o sebi koja za cilj ima da ojača mlade u odnosu na faktore rizika po zdravlje koje ovo razdoblje života karakteriše: nedovoljna briga i nemanje potrebnih informacija o seksualnom i reporoduktivnom zdravlju, upotreba psihoaktivnih supstanci (PAS), nasilje, narušena bezbjednost u saobraćaju, nedovoljna briga o mentalnom zdravlju.
U okviru radinice koju vode psihloškinja Jasmina Đukić i Jovan Dašić, stipendista Juventasa predstavljena su savjetovališta za mlade, koja funkcionišu u okviru centara za prevenciju primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.