12. avgust – Španija prednjači u vakcinaciji protiv covida

0
17

Španija je vodeća među evropskim zemljama u vakcinisanju protiv covida-19 zbog velikog povjerenja u javnozdravstveni sistem i snažnih porodičnih veza koje utiču na vakcinisanje pojedinaca kako bi se zaštitili najbliži, piše AFP.

Više od 61 posto od 47 miliona stanovnika Španije u potpunosti je vakcinisano, što je jedna od najvećih stopa imunizacije među velikim zemljama Evropske unije. Francuska na je 56 posto, a u Njemačkoj je potpuno vakcinisano 55,2 posto stanovnika. U potpunosti je vakcinisano 50,3 posto Amerikanaca.

– Jedan od kamena temeljaca uspješne španske kampanje vakcinacije je povjerenje u zdravstveni sistem. U Španiji je opšte povjerenje u vakcine, posebno u vakcine za djecu, tradicionalno više nego u drugim evropskim zemljama – rekao je za AFP dr Josep Lobera, profesor sociologije na madridskom Univerzitetu, član vladinog odbora za strategiju vakcinisanja.

Studija londonskog Imperial Collegea objavljena u junu pokazala je da 79 posto ljudi u Španiji ima povjerenje u vakcine protiv covida-19, dok je sa 62 posto ispitanika u SAD-u, 56 posto u Francuskoj i 47 posto u Japanu.

Suprotno Francuskoj i Italiji, u Španiji nema velikih protesta protiv obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike i propusnica za restorane i kafiće.

Španija nije morala da uvodi obaveznu vakcinaciju za nastavnike ili druge esencijalne radnike jer se “praktički svi dobrovoljno vakcinišu”, rekla je ministarka obrazovanja Pilar Alegria za radio Cadena Ser.

Traumatično iskustvo Španije sa vakcinom protiv dječije paralize takođe objašnjava zašto se oni žele vakcinisati. Dok je nekoliko nacija počelo vakcinisanje protiv dječije paralize sredinom 1950-ih, vlasti pod diktatorom Franciscom Francom čekale su gotovo deceniju duže. Zbog toga je više hiljada djece zaraženo, što je za posljedicu imalo ozbiljne tjelesne poteškoće i brojne smrti. Taj nemar Frankova režima doveo do toga da je španska socijalistička vlada ljude koji su oboljeli od dječije paralize svrstala u žrtve diktature, prenosi Hina.