12. decembar – Njemačka donirala IJZ 98.200 eura

0
71

Ambasada SR Njemačke u Crnoj Gori donirala je Institut za javno zdravlje 98.200 eura za kupovinu reagenasa i opreme za PCR testiranje, kao i za brze antigenske testove.

Iz IJZ CG navode da ih sa ambasadom SR Njemačke u Crnoj Gori povezuje duga i uspješna saradnja, koja je posebno intezivirana u vremenu epidemije korona virsa. Potvrda tih odnosa je, kako su kazali, donacija od 98.200 eura namijenjena za kupovinu reagenasa i opreme za PCR testiranje, kao i za brze antigenske testove.

Donacija će, kako su kazali, unaprijediti dostupnost testiranja na novi korona virus, kako unutar Instituta za javno zdravlje, tako i u ustanovama za socijalno zbrinjavanje – staračkim domovima u Crnoj Gori.

-Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, kroz svoje aktivnosti, i kroz solidarnost njemačkog naroda i Evropske unije, još jednom je potvrdila prijateljske odnose između dvije zemlje sa ciljem pružanja podrške crnogorskim građanima i institucijama. Ova projektna sredstva omogućiće testiranje još većeg broja građana, te će se na taj način nastaviti aktivnosti u cilju otkrivanja i suzbijanja daljeg širenja infekcije – poručio je zahvaljujući na donaciji prof. dr Boban Mugoša.

Nj. E. gospodin Robert Veber je, takođe, istakao da je sada, više nego ikada ranije, potrebno da pokažemo visok nivo solidarnosti i međusobne podrške.

– Njemačka se u borbi protiv koronavirusa zalaže za solidarnost, jedinstvo i međunarodnu saradnju, posebno u okviru Evropske unije, kao i sa zemljama Zapadnog Balkana i Crnom Gorom. Iz tog razloga, Njemačka će i dalje biti angažovana i na solidaran način podržavati Crnu Goru u borbi protiv pandemije koronavirusa i prevazilaženju njenih posljedica, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru Evropske unije. Solidarnost i jedinstvo su upravo sada neophodni i granice ne smiju predstavljati prepreku za pomoć – kazao je Veber.