30. decembar – Fondacija Olega Deripaske poklanja Crnoj Gori laboratoriju za dijagnostikovanje COVID-19

0
114

U Javnu ustanovu Dom zdravlja Kotor stigla je oprema za PCR dijagnostikovanje infekcije koronavirusom. Ova oprema predviđena je za opremanje nove laboratorije koja će u januaru biti otvorena u sklopu Doma zdravlja Kotor, nakon završetka obuke zaposlenih i procesa testiranja opreme. Osim Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Dom zdravlja Kotor će biti prva državna zdravstvena ustanova koja će biti snabdjevena ovom dijagnostikom.. U laboratoriji će se besplatno vršiti analize za stanovnike većeg dijela crnogorskog primorja.

Laboratorijska oprema uključuje aparate za PCR dijagnostikovanje, proizvedene u kompaniji Thermofisher koji omogućavaju analizu prosječno 550 testova na koronavirus dnevno. Laboratorija će organizovati sve potrebne uslove za uzimanje uzoraka od pacijenata. Osim toga, u ovoj laboratoriji biće obrađivani uzorci koji pristignu iz Opšte bolnice Kotor, kao i iz drugih primorskih mjesta.

Za opremanje centra za PCR dijagnostikovanje bilo je utrošeno oko 340.000 eura. Sredstva je izdvojila dobrotvorna fondacija Olega Deripaske „Volnoe delo“. Osim opreme, fondacija je kupila i potrošne materijale neophodne za laboratoriju, specijalna zaštitna sredstva za zaposlene i dezinfikaciona sredstva.

Direktor Doma zdravlja Kotor Igor Kumburović, kaže da je ovakva laboratorija bila neophodna Crnoj Gori.