13. april – Vakcinacija prepolovila broj umrlih od covid 19 – Italija

0
69

Vakcine protiv covid -19 prepolovile su broj umrlih od te bolesti u Italiji, spriječivši oko 150.000 smrtnih slučajeva i osam miliona slučajeva zaraze u prošloj godini, procijenio je italijanski Nacionalni institut za zdravstvo (ISS). Studija ISS-a, koja je počela 2021, a trajala je do kraja januara 2022. ukazuje na to da je kampanja imunizacije istovremeno spriječila više od 500.000 hospitalizacija i više od 55.000 prijema na odeljenja za intenzivnu njegu.

Od početka epidemije februara 2020. u Italiji su evidentirana 161.032 smrtna slučaja povezana s covidom-19, što je drugi najveći broj žrtava u Evropi nakon Velike Britanije i osmi u svijetu. Do danas je ta evropska država prijavila 15,4 miliona slučajeva zaraze korona virusom.

Oko 79 odsto Italijana u potpunosti je vakinisano, a 65 posto ih je primilo i treću, odnosno buster dozu, podaci su Our World in Data, online publikacije fokusirane na velike globalne probleme poput siromaštva, bolesti, gladi, klimatskih promjena, rata, egzistencijalnih rizika i nejednakosti u svijetu.

Studija ISS-a procjenjuje da je 50 odsto onih kojima su vakcine spasile živote imalo 80 i više godina, 19 odsto ih je bilo u dobnoj grupi od 70 do 79 godina, sedam odsto u dobi od 60 do 69 godina i tri posto je imalo manje od 60 godina. Do rezultata se došlo računom u kojemu su korićteni podaci o efikasnosti vakcina i o broju vakcinisanih na nedeljoj bazi.

Svrha studije je procjena uticaja vakcine na sdmični broj slučajeva zaraze, na broj hospitaliziranih, broj pacijenata koji su primljeni na odjeljenja za intenzivnu njegu i na broj smrtnih slučajeva.

Metodologija je izvorno osmišljena za procjenu efikasnosti vakcine protiv gripa, no i ranije je primjenjivana u drugim državama kada su se sprovodile studije o SARS-CoVu-2, navodi se u saopštenju online publikacije. HRT