12. april – Pojavila se dva nova soja omikron – WHO

0
77

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da prati nekoliko desetina slučajeva dviju novih podvarijanti visoko prenosivog soja koronavirusa, omikrona, nastojeći procijeniti jesu li zarazniji ili opasniji od prethodnih.

U saopštenju stoji da je WHO stavio BA.4 i BA.5, sestrinske varijante izvorne varijante omikrona BA.1 na popis za praćenje. Već se prate BA.1 i BA.2, trenutno globalno dominantne, kao i BA.1.1 i BA.3. WHO je objavio da ih je počeo da prati zbog “novih mutacija koje treba dodatno proučiti da bi se shvatio njihov uticaj na imunološki potencijal izbjegavanja”.

Poznato je da virusi mutiraju cijelo vrijeme, no samo neke mutacije utiču na sposobnost njihova širenja ili izbjegavanja prethodnog imuniteta nastalog vakcinisanjem ili prirodnom infekcijom, ili na težinu bolesti koju uzrokuju.

Primjerice, BA.2 trenutno čini gotovo 94 posto svih sekvencioniranih slučajeva i prenosiviji je od svojih “braće i sestara”, no dosadašnji dokazi upućuju na to da ne postoji veća vjerovatnost od razvoja težeg oblika bolesti.

Po podacima kojima raspolaže WHO, u globalnoj bazi podataka GISAID dosad je prijavljeno samo nekoliko desetina slučajeva podvarijanti BA.4 i BA.5. Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost prošle nedjelje je izvijestila da je BA.4 otkriven u Južnoafričkoj Republici, Danskoj, Bocvani, Škotskoj i Engleskoj, u razdoblju od 10. januara do 30. marta.

Svi slučajevi BA.5 otkriveni su u Južnoafričkoj Republici prošle nedjelje, no početkom ove nedjelje ministarstvo zdravlja Bocvane je izvijestilo da je identifikovalo četiri slučaja podvarijante BA.4 i BA.5 među ljudima u dobi od 30 do 50 godina koji su bili u potpunosti vakcinisani. Svi oboljeli imaju blaže simptome bolesti. Hina