13. februar – Za 7 dana grip potvrđen kod 64 osobe

0
233

Institut za javno zdravlje (IJZ) zabilježio je u prošloj sedmici 64 slučaja sezonskog gripa i kod svih se radi o infekciji virusom gripa tip A. U proteklih sedam dana nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Od početka sezone grip je odnio šest života, među kojima je i dvoipogodišnji dječak iz Ulcinja. Iz Instituta ističu da su u periodu od 4. do 11. februara, obolijevanje sa simptomima nalik gripu izabrani doktori evidentiralu u 903 slučaja.

– To je za oko 10 odsto veća učestalost u odnosu na prethodnu sedmicu – kazali su iz Instituta. U Crnoj Gori, kako su istakli iz ove zdravstvene ustanove, za sada se registruje epidemija sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću. -Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići vrh u narednim sedmicama, nakon čega će broj oboljelih postepeno padati – ponovili su iz Instituta za javno zdravlje.

Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu prošle sedmice je registrovan u uzrastu od 20 do 64 godine (480 oboljelih), a najviša incidencija registrovana je u uzrastu od 0 do četiri godine i u uzrastu od pet do 14 godina, među djecom predškolskog i školskog uzrasta.
U Crnoj Gori u proteklih sedam dana prijavljeno je 10.217 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI). Kada su u pitanju opštine, kako su naveli iz Instituta, najviše oboljelih sa simptomima nalik gripu je u Budvi, Podgorici, Bijelom Polju, Beranama, zatim u Tivtu i Baru.
Stručnjaci Instituta za javno zdravlje ranije su pojasnili da grip može izazvati blažu ili ozbiljniju kliničku sliku, dok kod osoba sa oslabljenim imunitetom, onih koji boluju od hroničnih bolesti i posebno starijih osoba, može imati fatalan ishod.
Simptomi gripa, sezonskog i pandemijskog su povišena tjelesna temperatura, groznica, bolovi u mišićima, malaksalost, glavobolja, kašalj, kijavica, curenje iz nosa i gušobolja. Kod djece se mogu javiti i mučnina, povraćanje i dijareja. Bolest počinje iznenada, obično nakon 18 do 72 sati od infekcije.
Iz Instituta objašnjavaju da se većina osoba od gripa oporavi u toku jedne ili dvije nedjelje.