15. avgust – Godina korone – godina prevara u zdravstvu

0
35

Osim što je obilježena eksplozijom virusa korona, 2020. ostaće upamćena i kao godina u kojoj je dostignut procvat kriminala u zdravstvu. Ne samo alternativna medicina već i konvencionalna zdravstvena zaštita paravan su za zloupotrebe i prevare koje su se u doba svjetske zdravstvene krize razgranale u liječenja i savetovanja putem telefona, društvenih mreža, Fejsbuka prvenstveno ili dopisivanja mejlovima bez susreta s pacijentom koji i ne zna ko mu zaista daje savjete.

Inspektori koji se bave otkrivanjem prevara u zdravstvu kažu da će 2020. biti zapamćena kao istorijski period prevara i rada nadriljekara, u kojoj je optuženo na stotine pojedinaca umiješanih što u rasipanje novca iz osiguranja i fondova i lažnih potraživanja, liječenja neadekvatnim terapijama kako nestručnih tako i licenciranih ljekara koji propisuju neadekvatne tretmane zarad ličnog bogaćenja. Zapadni zdravstveni sistemi uglavnom se suočavaju s prevarama u oblasti nabavke opreme i potraživanja novca od zdravstvenog osiguranja za proizvode i usluge koje nijesu pružili, ali je dostignut bum i u prepisivanju medicinski nepotrebnih tretmana i ljekova koji njesu u skladu s prihvaćenom medicinskom praksom. Na taj način pacijenti, osim što rizikuju svoje zdravlje, podliježu i suvišnim troškovima plaćanja medicinski nepotrebnih usluga.

Alternativna medicina je već duže vrijeme u fokusu struke, čije sve učestalije kritike i argumente usvajaju i pravnici. Zabilježen je porast tužbi pred sudom zbog primjene alternativne medicine na nestručan način. Americi je poznat slučaj vođen protiv zagovornika alternativnih metoda liječenja koji je prevarom uzeo pacijentu oboljelom od raka skoro 100.000 dolara, koristeći lažne, neprovjerene i obmanjujuće metode. SAD bilježe i slučaj pacijenta koji je dobio odštetu od sedam miliona dolara jer je pretrpio moždani udar nakon uzimanja biljnih suplemenata tokom liječenja koje se ne temelji na naučnim dokazima. Sud u Kanadi je u jednoj grupnoj tužbi izrekao kaznu od 12 miliona dolara poznatom proizvođaču homeopatskih ljekova Boiron. U Kaliforniji je kiropraktičar Daren Hajns osuđen na 14 mjeseci pritvora i gotovo pola miliona dolara jer je pokušao da izvuče stotine hiljada dolara od osiguravajućeg društva za neizvršene usluge, ali i tretmane koje su pacijentima pružali zaposleni u njegovoj klinici koji nijesu kvalifikovani za posao koji su obavljali. Kiropraktičar iz Los Anđelesa angažovao je terapeute bez licence koji su propisivali terapije masažom, koje pritom nije obavljao niti nadgledao licencirani doktor, a Hajns je uredno usluge fakturisao pod imenom licenciranog kiropraktičara koji nije angažovan u njegovoj klinici.

Zapadnjački zakoni pokrivaju u ovoj oblasti širok spektar prevara, od lažno predstavljenih troškova liječenja do pružanja usluga koje nijesu medicinski neophodne ili se kose sa zvanično prihvaćenom medicinskom praksom. Kazne sežu od novčanih, a najminimalniji iznosi su od 2.000 do 10.000 dolara, kao i zatvorskih kazni od deset godina.

Pravnici se poslednjih godina izuzetno zanimaju za oblast alternativne medicine. Među njima se istakao Jan Frekelton, australijski advokat i profesor prava, koji je, uostalom, pisao o homeopatiji i pravu, a bavio se i širokim spektrom nestandardnih terapija kojima se tretiraju po život opasna stanja pacijenata. U svim slučajevima koje je ovaj pravnik pratio, ljekari alternativne medicine osuđivani su za nesavjesno ponašanje i nemar. Frekelton je ovim povodom za Gardijan isticao da je ljekar dužan da se uzdrži od prakse liječenja koje nije opravdano relevantnom stručnom literaturom i da od svojih pacijenata treba da dobije pristanak na osnovu njihove apsolutne informisanosti. On je došao do saznanja da većina onih koji pristaju da koriste alternativne terapije nijesu do kraja upućeni u proces i ishod liječenja. U Australiji je, recimo, krivični prekršaj i stvaranje nerazumnih očekivanja od koristi određene terapije.

Frekelton apeluje da se pravno razmotri to da praktičari, promoteri ili proizvođači alternativnih ljekova koji se ne pridržavaju pravila prakse zasnovane na dokazima rade mimo zakona. To nas navodi na pitanje – koji dio alternativne medicine bi preživio da se rigorozno primjenjuju principi koje zagovaraju pravnici poput Frekeltona. Politika