16. avgust – Otkriven novi soj virusa koji uzrokuje dječju paralizu – Velika Britanija

0
31

Nakon što je u Velikoj Britaniji nedavno u otpadnim vodama otkriven novi soj virusa koji uzrokuje dječju paralizu, vlasti su djeci od jedne do devet godina ponudile dodatne doze vakcina protiv te bolesti.

Britanski ministar zdravlja Steve Barclay kaže da zasad nema nijednog dijagnostikovanog pacijenta s dječijom paralizom te da je rizik za širu populaciju vrlo nizak ali drži da je prevencija ipak potrebna. Naglašava da se ne radi o tzv. divljem virusu, već o virusu koji je u otpadne vode stigao iz vakcina. Stručnjaci objašnjavaju da je virus pronađen u kanalizaciji osam britanskih opština iz živih, ali oslabljenih oralnih vakcina koje se daju djeci u nekim zemljama. Ono kod njih ne uzrokuje bolest, ali ga djeca neko vrijeme izlučuju kroz probavni sistem, cirkulira u nedovoljno imunizovanim zajednicama dovoljno dugo da mutira u verziju koja nalikuje divljoj dječjoj paralizi.

Odbor koji savjetuje britansku vladu o vakcinaciji drži da je dovakcinacija potrebna, što je vlada i prihvatila, nakon čega se krenulo u kontaktiranje roditelja ne bi li ih potstakli na dodatnu dovakcinaciju.

Virus se pojavio u otpadnim vodama, smatraju stručnjaci, jer dio zemalja i dalje koristi oslabljenu živu vakcinu protiv dječje paralize, koja onda može “donijeti” virus u otpadne vode.

U mnogim zapadnim zemljama se koristi mrtva trovalentna vakcina protiv polija. Stručnjaci kažu da to mrtva vakcina ne može mutirati. Jutarnji list