15. maj – Ministar zdravlja otvotio IV Medical konferenciju

0
287

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović otvorio je 15. maja IV Medical konferenciju koja je trajala tri dana u bečićkom hotelu Mediteran. – Poštovane dame i gospodo, koleginice i kolege, predstavnci zdravstvenih ustanova, predstavnici medija, Želim da vas pozdravim u ime Ministarstva zdravlja i izrazim zadovoljstvo što imam priliku da otvorim četvrtu Medical konferenciju, u organizaciji časopisa „Medical“, koji je jedinstven u Crnoj Gori jer bavi isključivo zdravstvenim temama i u kontinuitetu prati rad svih institucija u okviru zdravstvenog sistema. Časopis Medical godinama profesionalno prati sve aktivnosti, projekte i novine u crnogorskom zdravstvenom sistemu i svih ovih godina odani je partner Ministarstva zdravlja na našem reformskom putu, o čemu u kontinuitetu i na pravi način informiše čitaoce. Ovogodišnja konferencija okupila je stručnjake iz raznih oblasti medicine i farmacije, predstavnike brojnih zdravstvenih ustanova i farmaceutskih kompanija iz zemlje i regiona, kao i veliki broj posjetilaca, kako bi se upoznali sa dostignućima medicinske nauke i prakse, novim tehnologijama na nivou naših i institucija regiona, kao i da se razmjene iskustva, koja su od neprocjenjivog značaja za unapređenje zdravstvene zaštite na svim nivoima. To je veoma važno jer bez usvajanja novih metoda i pristupa nema napretka ni u jednoj oblasti, pa ni u medicini koja se ne može razvijati bez razmjene mišljenja onih koji neposredno pružaju usluge. Poštovani gosti, Prioritetan zadatak Ministarstva zdravlja je obezbjeđivanje uređenog i efikasnog zdravstvenog sistema, na stabilnim finansijskim osnovama, u čijem je središtu pacijent.

Naš cilj je jačanje povjerenja u zdravstveni sistem.
To želimo postići:
• podizanjem kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbjednosti pacijenta,
• reformom farmaceutske politike,
• nastavkom započetih i uvođenjem novih preventivnih programa,
• smanjenjem nezadovoljstva građana pruženim zdravstvenim uslugama,
• skraćivanjem vremena čekanja na medicinske procedure i intervencije,
• edukacijom i stručnim osposobljavanjem kako ljekara tako i srednjeg medicinskog kadra na svim nivoima zdravstvene zaštite,
• efikasnijim korišćenjem zdravstvenih tehnologija,
• efikasnijim upravljanjem finansijskim resursima
• i onim što je zaista veoma bitno – poboljšanjem standarda zaposlenih u zdravstvenom sistemu.
Dragi prijatelji,
Siguran sam da će vam Sajam medicine, kroz brojne prezentacije i promocije omogućiti da se upoznate sa dostignućima medicinske nauke i prakse, novih tehnologija na nivou naših i institucija regiona, kao i da razmijenite iskustva, koja su od neprocjenjivog značaja za unapređenje zdravstvene zaštite na svim nivoima.
Želim vam uspješan rad i proglašavam četvrtu Medical konferenciju otvorenim.