15. oktobar – Alarmantna brzina globalnog zagrijavanja – Švajcarska

0
253

U mjesecu junu, drugom najtoplijem junu u Švajcarskoj, količina otopljenog leda bila je jednaka godišnjoj potrošnji pitke vode u Švajcarskoj, izvijestila je Akademija u Bernu.

U istočnom dijelu zemlje i na sjevernim padinama Alpa, brojni su ledenjaci ove godine izgubili između jednog i dva metra debljine. Od početka 20. vijeka nestalo je više od 500 manjih švajcarskih ledenjaka.

Međunarodna grupacija stručnjaka za klimatologiju (GIEC) još je prošle godine upozorila na alarmantnu brzinu globalnog zagrijavanja, a podaci švajcarskih stručnjaka nažalost idu u prilog poznatim podacima.

Kazali su da je otapanje ledenjaka potpuno povezano s klimatskim promjenama jer su oni vrlo osjetljivi na povećanje temperatura zraka, a temperature su pak povezane s povećanom koncentracijom ugljen dioksida u atmosferi.

– Ako se globalno zagrijavanje nastavi ovim tempom, brojni manji ledenjaci u potpunosti će nestati, a veći ledenjaci će postati još niži jer će se nastaviti otapati. Za dvadesetak godina vjerovatno ćemo se još uvijek moći diviti ledenjacima poput Aletscha, najvećeg alpskog ledenjaka u švajcarskom kantonu Valais, no nestanak i otapanje ledenjaka globalno će se ubrzavati – upozorila je Akademija.