17. oktobar – Masno tkivo u plućima razvija astmu kod pretilih osoba – Australija

0
342

Masno tkivo otkriveno u plućima pretilih osoba moglo bi pojasniti zbog čega je kod njih zabilježena veća vjerovatnost za razvoj astme, te im je nerijetko otežano disanje, tvrde australski naučnici.

Stručnjaci sa Univerziteta Zapadne Australije prvi su put ustanovili da se u plućima može nakupljati masno tkivo, a osobito je to često kod osoba s prekomjernom težinom, piše BBC. Pojasnili su da masnoća u zidovima disajnih puteva mijenja njihovu normalnu strukturu, što rezultira upalama koje bi mogle uticati na razvoj astme te na otežano disanje. Kažu i da bi rezultati njihove studije mogli rasvijetliti zbog čega prekomjerna težina povećava rizik od razvoja astme te da bi bilo zanimljivo ustanoviti može li gubitak kilograma poboljšati takvo stanje.

U sklopu studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Respiratory Journal, naučnici su proučili obdukcijske uzorke pluća donirane za potrebe istraživanja. Dvadeset i jedna osoba bolovala je od astme, no umrli su od nekog drugog uzroka, petnaest ih za života nije imalo respiratorne probleme, a 16 ih je umrlo od posledica astme.

U svojim istraživanjima su naučnici koristili boje da bi pod mikroskopom detaljno analizirali gotovo 1400 disajnih puteva iz uzoraka pluća. U zidovima disajnih puteva otkrili su masno tkivo, koje je bilo češće među osobama s višim indeksom tjelesne mase. Pojasnili su da masnoća prisutna u zidovima disajnih puteva mijenja normalnu strukturu disajnih puteva te uzrokuje razne upale u plućima, što bi moglo objasniti povećan rizik od razvoja astme kod pretilih osoba.