15. oktobar – Rješavati probleme osoba oštećenog vida

0
228

Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa, Savez slijepih Crne Gore želi da istakne neke od najaktuelnijih problema koji prate osobe oštećenog vida danas.
Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović je istakao neke od najznačajnijih problema koji svakodnevno dotiču osobe oštećenog vida. U Crnoj Gori, kako je nagalasio je izrazito nepristupačno fizičko okruženja za osobe oštećenog vida, jer postoji svega dvadesetak ozvučenih raskrsnica na teritoriji svih opština i Glavnog grada Podgorice.
– Saobraćajna nekultura, nepropisno parkirani automobili, a pritom evidentna inertnost saobraćajne policije da preduzima zakonske mjere i kažnjava učesnike u saobraćaju koji krše pravila, znatno otežava samostalno kretanje ovih osoba, su veoma izraženi u svim crnogorskim opštinama. Ne postoje reljefne, taktilne staze i natpisi na brajevom pismu na ulicama, trotoarima, u javnim ustanovama i zgradama velikih unutrašnjih površina poput aerodromskih zgrada, tržnih centara i sl, koje bi olakšale samostalno kretanje osoba oštećenog vida. Rijetki su primjeri taktilnih traka vodilja unutar crnogorskih institucija i one danas postoje na svega nekoliko mjesta u zemlji”, naveo je Macanović.