16. maj – Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke

0
63

U amfiteatru Centra za patologiju u Podgorici, održan je promotivni događaj u okviru projekta ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke kofinansiranog iz Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Vodeći partner na projektu Zavod za javno zdravstvo Zadar u saradnji sa partnerima na projektu: ZU Institut za javno zdravlje Crne Gore, JZU Opšta bolnica Blažo Orlandić Bar, te Zavod za javno zdravlje Županije Zapadno – hercegovačke organizovao je ovaj događaj s ciljem predstavljanja realizovanih projektnih aktivnosti, ostvarenih projektnih rezultata, Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva.

Promo događaj otvorila je dr Maja Milanović, spec. epidemiolog, pomoćnica direktora za medicinska i javno-zdravstvena pitanja u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

-Maligne bolesti predstavljaju jedan od najvećih zdravstvenih problema širom svijeta zbog visoke učestalosti obolijevanja i umiranja. One su drugi vodeći uzrok umiranja u svijetu zato programi prevencije kroz promociju zdravih stilova života i nacionalni skrining programi imaju ogroman javno-zdravstveni značaj. Rana detekcija karcinoma je krucijalna jer otkrivanjem bolesti u ranoj fazi šanse za izlječenje su veće. Otkrivanje karcinoma u kasnijoj fazi, zahtijeva agresivniji i skuplji tretman, ali ima i lošije ishode – rekla je dr Milanović.

Prisutne je pozdravio i dr Igor Karišik, direktor JZU Opšta bolnica Blažo Orlandić Bar, koji se zahvalio svim projektnim partnerima i naveo da je JZU Opšta bolnica Bar nabavila najnoviji model endoskopskog stuba Olympus EVIS X1 koji primarno služi za vršenje kolonoskopija i polipektomija, ali i za gastroskopije, radi prevencije i ranog otkrivanja raka jednjaka, želuca i tankog crijeva. Dr Karišik je istakao da je nabavkom ovog vrijednog aparat Opšta bolnica u Baru postala dio Nacionalnog programa za skrining raka debelog crijeva i podigla nivo usluge u području svog djelovanja.

Hirurg iz JZU Opšte bolnice Blažo Orlandić Bar, dr Simeun Dragaš, naveo je da od decembra prošle godine projektni tim, sa ostalim kolegama Hirurškog odjeljenja i instrumentarkama, obavlja invazivne procedure kolonoskopije i polipektomije, budući da je rak debelog crijeva u žiži interesovanja iz razloga što se najčešće javlja kod oba pola.

U periodu od početka decembra 2021. godine do 10. maja ove godine navedenim aparatom, nabavljenim kroz projekat, je urađeno 300 endoskopskih pregleda. Na ovaj način poboljšame su procedure za rano otkrivanje i optimizaciju liječenja raka debelog crijeva omogućavajući pacijentima Ulcinja, Bara i Budve da propisane invazivne procedure urade u bolnici u kojoj gravitiraju.

Marko Mašina, univ. spec. oec., Viši stručni savjetnik za EU fondove iz Opće bolnice Zadar je predstavio inovativni CATO softver, instaliran u Opštoj bolnici Zadar za liječenje raka dojke i raka debelog crijeva.

Dr Adrijana Vujović, spec. epidemiologije, iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore je predstavila glavne rezultate projekta ON TIME, kao i Nacionalne programe ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva na području Crne Gore. Istakla je da je kroz ON TIME projekat Institut za javno zdravlje Crne Gore nabavio novi aparat za analize na skriveno krvarenje u stolici, kao i 6500 tuba za uzorkovanje, te da je u toku  testiranje opšte populacije iz projekta.

U sklopu realizacije projekta, Institut za javno zdravlje Crne Gore je organizovao promotivno-edukativne radionice u 8 crnogorskih opština sa ciljem da se opštoj populaciji približi značaj preventivnih pregleda, odnosno skrininga ovih široko rasprostranjenih bolesti.

Takođe u okviru realizacije ON TIME projekta, u periodu od 24 do 26. maja biće održana edukacija za zdravstvene radnike u cilju unapređenja komunikacionih vještina, koja između ostalog obuhvata motivaciju pacijenata na preventivne preglede i komunikaciju sa pacijentima sa teškom dijagnozom.

– Nadamo se da će ojačani ljudski resursi i kapaciteti zdravstvenih ustanova kroz ovaj projekat i pružanje kvalitetnijih i dostupnijih javnozdravstvenih usluga znatno uticati na rano otkrivanje i liječenje raka debelog crijeva u Crnoj Gori – zaključila je dr Maja Milanović u svom izlaganju.